Rețetă tradițional românească: Fasole bătută cu ceapă călită

Autor: Cristina Mocanu

Rețeta tradițional românească de fasole bătută.

Sursa: https://www.pexels.com/

Fasolea bătută este o specialitatea culinară românească adorată de majoritatea oamenilor.

Fie că este post sau nu, gătită sub formă de supă, iahnie sau bătută, românii adoră mâncarea de fasole. Iată, mai jos, rețea tradițională  de fasole bătută.

Care este istoria fasolei?

Fasolea de grădină, cunoscută şi sub numele de păsulă, făsui, făsuică, fasole etc., a devenit cunoscută în Europa începând cu secolul al XVI-lea. 

A fost adusă pentru prima dată în europa de către spanioli şi portughezi de pe platourile înal­te ale Americii Centrale şi de Sud, unde triburile de tolteci şi azteci au cultivat-o şi folosit-o în hrana

lor încă din timpurile străvechi. Fasolea care era cultivată în Peru şi Mexic, era urcătoare şi avea seminţele mari, de culoare închisă. Adusă mai întâi în Spania, s-a extins repede pe continent, mai întâi în Peninsula Iberică apoi în țările din nordul Europei. În România ea a fost adusă în secolul al XVIII-lea. 

Păstăile verzi de fasole prezintă o valoare energetică ridicată în­tre legume, circa 42 de calorii, deoarece conţine 6,4% hidraţi de car­bon, 2,9% substanţe albuminoide, mari cantităţi de vitamină A şi acid ascorbic, carotină, vitamina B, B2, săruri minerale etc.

În schimb boabele uscate de fasole conţin 23—25% substanţe proteice, circa 56% hidraţi de carbon, 2% lipide, având o valoare calorică foarte ma­re, respectiv 342 calorii la 100 gr. produs. 

Fasolea este bogată în săruri mi­nerale, în special în potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier etc, boa­bele de fasole conţin cea mai mare cantitate de cupru dintre toate alimentele de origine animală şi vegetală. Lipsită de vitaminele A, G şi D, în schimb ea este bogată în caroten, B2, PP, B6 şi E (tocoferol).

Citește și: Cele mai delicioase rețete de post cu spanac: Trei feluri de mâncare pentru această perioadă

Rețeta de fasole bătută

Ingrediente:

- 500 g fasole boabe

- 50 ml ulei

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- 200 g suc de roșii

- 2 cepe

- 2 căței de usturoi

- 1 linguriță de boia

- 1 linguriță de sare

- Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Spălați bine fasolea și puneți-o într-o cratiță cu apă rece. Indicat este să o pregătiți cu o seară înainte, pentru a sta la înmuiat întreaga noapte.

Dacă nu ați făcut asta cu o zi înainte, e bine să o lăsați măcar o oră- două, pentru că astfel va fierbe mai ușor. Schimbați apa în care a stat fasolea și o puneți la fiert. După primul clocot, schimbați apa, dar atenție tot cu apă fierbinte. Repetați operațiunea de trei ori, pentru că în acest fel fasolea este curată și evitați problemele cu stomacul după ce o mâncați.

În ultima apă, adăugați sarea și lăsați oala pe foc timp de o oră și jumătate – două, în funcție de boabele pe care le aveți. Înainte de a lua fasolea de pe foc, încercați un bob pentru a vedea că este moale și se poate zdrobi ușor.

Citește și: Saleuri cu cașcaval, mac, susan și chimen – o rețetă pentru toată lumea

Scurgeți de apă fasolea bine fiartă și o puneți într-un blender. Să păstrați și o ceșcuță din apa în care a fiert, pe care o puteți adăuga astfel încât pasta de fasole să nu fie prea tare. Separat, pisați bine usturoiul și îl amestecați cu fasolea, adăugați ulei și potriviți de sare.

După ce ați terminat cu fasolea, curățați ceapa și o tăiați solzișori. Căliți ceapa câteva minute în puțin ulei, iar când devine aurie adăugați boia, sucul de roșii, sare și piper.

Adăugați acest sos peste fasolea bătută, lăsați să se răcească și o puteți mânca pe o felie de pâine, pe lipie, ca aperitiv sau ca fel principal alături de salată.

 

Taguri:

Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!