Reguli și calendar complet pentru Bacalaureat 2024: Ce trebuie să știe candidații înainte de a intra în examen

Autor: Cristina Mocanu

Reguli și calendar complet pentru Bacalaureat 2024

Sursa: pexels.com

Ce reguli trebuie să respecte elevii pe perioada examenului de Bacalaureat și care este calendarul complet pentru 2024?

Peste 134.000 de candidați s-au înscris la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie- iulie 2024. Prima probă va avea loc luni, 17 iunie, și va fi dedicată evaluării competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, probele de evaluare a competențelor vor avea loc între 17 și 27 iunie, iar probele scrise sunt programate începând cu 1 iulie.

Calendarul complet pentru examenele de Bacalaureat 2024

Bacalaureatul din 2024 se apropie rapid și aduce cu sine o serie de reguli și calendare pe care elevii trebuie să le respecte și să le cunoască în detaliu. Peste 134.000 de candidați s-au înscris pentru sesiunea din iunie- iulie, iar prima probă va avea loc luni, 17 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Iată toate informațiile esențiale despre calendarul examenului și regulile pe care trebuie să le respecte elevii.

Conform comunicatului transmis de Ministerul Educației, probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni (iunie – iulie) a examenului național de Bacalaureat 2024 se vor desfășura între 17 și 27 iunie. Calendarul exact al acestor probe este următorul:

17 – 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A)

19 – 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B)

19 – 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale (proba D)

25 – 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C)

Probele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 încep luni, 1 iulie, cu Limba și literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată pentru marți, 2 iulie, urmată de proba la alegere a profilului și specializării, care va avea loc joi, 4 iulie.

Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.

Citește și: Bacalaureat 2024 proba orală la Limba și literatura română: Cum se desfășoară examenul și ce se întâmplă dacă un elev întârzie

Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile se pot depune în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Rezultatele finale vor fi comunicate pe 12 iulie.

Conform datelor înregistrate de comisiile județene și de comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați (119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare) vor susține examenul. Acești candidați vor participa la toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute, doar la probele nepromovate.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la Paris? „Tavi a insistat să nu lăum mașină. Ne-a costat ceva aventura asta de la aeroport până la hotel.”

Regulile pe care candidații trebuie să le respecte

Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română, limba maternă și limba modernă, precum și a competențelor digitale, se va realiza pentru fiecare candidat de către doi profesori examinatori. Unul dintre aceștia este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt este un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ. În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile de incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Rezultatele obținute de fiecare candidat la probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sunt exprimate prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, conform grilelor naționale sau europene. Nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins.

Probele de evaluare și examenele scrise sunt monitorizate audio-video. Candidații nu au voie să intre în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe sau orice alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, telefoanele mobile sau orice alte mijloace electronice de calcul/comunicare sunt strict interzise. Încălcarea acestor dispoziții duce automat la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu utilizate.

În cazul în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice sau digitale, se consideră că acesta nu a susținut proba.

Reprezentanții presei au acces în unitățile de învățământ liceal care organizează probe de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sau în centrele de examen doar cu avizul președintelui comisiei și însoțiți de un membru al comisiei. Accesul presei este permis exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări, fotografii, preluări de imagini etc.) este necesar acordul persoanelor care apar în acele materiale.

Condiții pentru promovare

Pentru a fi declarat promovat la examenul național de Bacalaureat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative:

- Să susțină probele de evaluare a competențelor

- Să susțină toate probele scrise și să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea

- Să obțină cel puțin media 6 la probele scrise

Citește și: Controverse și clarificări în jurul introducerii unei „săli de detenție” în școlile din România pentru elevii care perturbă orele de curs

Elevii trebuie să fie bine pregătiți pentru acest examen important și să respecte toate regulile impuse pentru a avea o experiență de examen corectă și liniștită. Respectarea acestor norme nu doar că asigură o desfășurare fără incidente, dar și contribuie la corectitudinea și echitatea examenului. Succes tuturor candidaților la Bacalaureatul 2024!

 


Rebecca, Gagea și Julia au avut parte de mai multe surprize cu ocazia zilei lor de naștere. Rebecca a împlinit 23 de ani, Gagea 24, iar Julia 30.