România se pregătește pentru implementarea tarifelor dinamice. Mai exact, la anumite ore din zi, prețul energiei electrice va fi de până la trei ori mai ieftin. Care sunt orele și de când urmează să fie implementate noile modificări?
Ce sunt tarifele dinamice și cum vor funcționa acestea?
Ministrului Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat implementarea, în România, a tarifelor dinamice la energie.
Mai exact, tarifele dinamice presupun stabilirea unor prețuri variabile pentru energia electrică, în funcție de cerere și ofertă.
Furnizorii ar urma să publice zilnic tarifele pentru ziua următoare, oferind consumatorilor posibilitatea de a-și programa activitățile casnice și astfel să beneficieze de costurile mai mici.
Bogdan Ivan a anunțat că „Ei vor ști că pot să consume energia între orele 11 şi 18, când este cea mai ieftină, poate să fie chiar de trei ori mai ieftină energia în acest interval orar, comparativ cu cea între ora 18 și 21”.
Citește și: Se oprește curentul în acest județ din România! Zeci de localități vor fi afectate în următoarele zile
Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Cum vor putea românii să facă economie după implementarea noilor tarife la energie?
Românii vor putea profita de aceste intervale de timp să facă economie la energie, mai ales cei care dețin electrocasnice care pot fi programate, dar care au și contoare inteligente.
Spre exemplu, o mașină de spălat vase poate fi setată să pornească la prânz, atunci când energia este mai ieftină, dar când proprietarul nu se află la domiciliu.
Astfel, costurile lunare pot scădea foarte mult. Mai exact la un consum de 30 kWh pe lună, atunci când mașina ar fi folosită de 20 de ori într-o lună, factura poate varia între 15 lei și 60 de lei, în funcție de momentul utilizării, mai ales că tariful variază între 50 de bani şi 2 lei pe kWh într-o singură zi. Ministerul Energiei are în plan, în perioada următoare, extinderea rețelei de contoare inteligente, de la cele 3 milioane existente, la peste 9 milioane.Corneliu Bodea, expert în energie, a declarat potrivit Libertatea, că „Varianta aceasta (n.r.) ar putea să încurajeze consumatorii să consume în momentele de preţ foarte scăzut. Oferi posibilitatea consumatorului să aibă prețuri reduse atunci când producția e în surplus”.
Până în prezent, sunt doar câteva companii care experimentează tarifele dinamice la cererea clientului.
„Putem să începem o zonă de experiment pentru cei care deja au instalate aceste contoare inteligente. Căutăm o soluție prin care să finanțăm toţi operatorii de distribuție. Să poată să instaleze încă 6 milioane de contoare inteligente”, a declarat ministrul Energiei. În țara noastră există 3 milioane de contoare care ar putea suporta introducerea noilor tarife dinamice.
Citește și: Data la care urmează să fie încărcate cardurile de energie cu 50 de lei: Cine sunt persoanele eligibile
Luarea deciziei pentru introducerea tarifelor dinamice vine în contextul în care de la 1 iulie 2025 sistemul de plafonare a prețurilor la energie electrică a fost eliminat, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a costurilor. De asemenea, statul român vine și în ajutorul persoanelor vulnerabile și le va oferi lunar un voucher de 50 de lei pentru plata facturilor la energie.