Guvernul Bolojan a luat primele măsuri de reducere a cheltuielilor, plafonând sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari. În cadrul ședinței de luni, 30 iunie 2025, Guvernul a aprobat și reducerea numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar. Măsura se va aplica de la data de 1 iulie 2025.
Guvernul Bolojan a aprobat limitarea sporurilor pentru bugetari
Luni, 30 iunie 2025, Guvernul s-a reunit în ședință, la ora 16:00, la Palatul Victoria.
Înainte de adoptarea acestei ordonanțe de urgență, sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare era de 15% din salariu, însă nu putea să depășească 1.500
Citește și: Românii obligați să plătească noi taxe și impozite de la 1 august 2025: Se reintroduce taxa pe boală
În cadrul aceleiași ordonanțe de urgență se află și măsura care cere reducerea numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar. Guvernul a aprobat reducerea numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar, ajungând astfel la 3-5 zile lucrătoare, față de 3-10 zile lucrătoare, câte erau înainte de aprobarea OUG.
Citește și: O mamă însărcinată și cu doi copii a fost ucisă. Asemănări tulburătoare cu cazul Teodorei Marcu!
„De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru activitatea în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între 3 și 5 zile lucrătoare. Până acum concediul suplimentar avea o durată între 5 și 10 zile lucrătoare.”, se regăsește în comunicat.
Măsurile aprobate în cadrul ședinței vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025, urmând să fie aplicate până la data de 31 decembrie 2026.
Guvernul anulează operaționalizarea structurilor antifraudă teritoriale din cadrul ANAF
O altă măsură aprobată de Guvern în ședința de luni, 30 iunie 2025, presupune anularea operaționalizării structurilor antifraudă teritoriale din cadrul ANAF.
Astfel, guvernatorii au decis să anuleze articolului 3 alineatul (2) din OUG 74/2013. Mai exact, se va păstra organizarea actuală a Direcției generale antifraudă fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, folosind structuri teritoriale doar la nivel regional.„Astfel, păstrăm o arhitectură instituțională clară și coerentă, eliminând cheltuieli şi angajări publice inutile. Nu ne permitem expansiune instituțională și un sistem care să genereze şi mai multă birocrație. Următorul pas este eficiența managerială, printr-un sistem de coordonare centralizat, care să performeze”, a transmis ministrul de Finanțe, potrivit economedia.ro.
Operaționalizarea structurilor antifraudă teritoriale județene urma să aibă loc începând cu data de 1 iulie 2025.