Cine era proprietarul calului Falko și ce spun oamenii despre el: „Cel mai frumos și mai cuminte cal”. Autoritățile au deschis un dosar penal

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 27 mai 2025, 17:33

Acesta este Falko, calul mort în Bistrița-Năsăud

Sursa: Facebook/Singeorzan Stefan

Un festival regional desfășurat în orașul Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, s-a transformat într-un caz cercetat penal, după ce un cal de tracțiune a murit în urma participării la un concurs de tras bușteni.

În prezent, autoritățile anchetează împrejurările în care a murit calul de tracțiune, vizând posibile fapte de cruzime față de animale.

Autoritățile au deschis un dosar penal, după moartea lui Falko

Potrivit news.ro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a înregistrat un dosar penal in rem, în care sunt investigate infracțiuni de ucidere a animalelor cu intenție, fără drept, precum și schingiuirea acestora, potrivit Legii nr.

205/2004 privind protecția animalelor.

Tragedia a avut loc pe 25 mai 2025, în cadrul unui concurs de tracțiune organizat cu ocazia festivalului. În cadrul competiției, echipe formate din două cabaline erau nevoite să tragă bușteni de mari dimensiuni. Unul dintre cai, Falko, a murit la scurt timp după încheierea probei.

Inițial, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud – Biroul pentru Protecția Animalelor s-au autosesizat cu privire la fapta de ucidere a animalelor.

Ulterior, ancheta a fost extinsă și asupra posibilei schingiuiri.

Citește și: Un cal a fost adus la o petrecere dintr-o sufragerie pentru amuzamentul invitaților. Cei opt bărbați au fost amendați cu aproape 22.000 de lei după ce s-au filmat cu animalul în casă

Cine era proprietarul calului Falko și ce spun oamenii despre el 

Calul aparținea unui cetățean slovac pe nume Josef Jurko, un cunoscut în cercurile pasionaților de cai de tracțiune. Jurko este o prezență familiară în România, având legături strânse cu localnici din zona Cormaia. Virgil Bulza, unul dintre organizatorii locali ai evenimentului, a explicat contextul în care Falko a ajuns în România.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Începutul lunii iunie se apropie, iar pensionarii își așteaptă cu nerăbdare venitul! Când vin pensiile în această lună?

„Noi ne-am împrietenit cu el când am mers la concurs în Polonia. Avea omul cel mai frumos și mai cuminte cal de acolo. Omul ăsta a cam luat toate concursurile cu Falko. Are pădure și ne-a chemat să lucrăm cu el. Ne-a cazat la pensiunea lui, ne-a dat să mâncăm și am rămas prieteni. Omul vine periodic la noi în vacanță. Și-a luat omul și un TAF de aici ca să lucreze la pădure”,

a povestit acesta pentru Libertatea.

Falko avea 9 ani și fusese achiziționat de mic din Franța. Calul era obișnuit cu efortul susținut, fiind utilizat pentru transportul lemnului în pădure, uneori până la zece ore pe zi. Potrivit lui Virgil Bulza, proprietarul își trata calul cu grijă și afecțiune, fără să folosească biciul sau alte metode violente.

„Nu e criminal, cum au scris unii.

De când a avut caii i-a îngrijit. E un om cu dar de la Dumnezeu. N-a dat un bici la un cal, n-a bătut un cal. A luat calul armăsar de cap și vorbea cu el. Nu oricine poate face chestia asta”, a relatat acesta.

Citește și: Lumea necuvantatoarelor, mereu SURPRINZATOARE. O pisica si un cal, prieteni la catarama

Bulza a comparat moartea lui Falko cu sacrificiul sportivilor de performanță:  „Luptătorii, boxerii și fotbaliștii trebuie să muncească până ajung la sus, nu? Și calul ăsta a murit în luptă”.

Cercetările continuă sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în vederea stabilirii circumstanțelor exacte ale decesului și a eventualelor responsabilități legale.