Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile

Autor: Diana Ghita

Pensiile restante urmează să fie plătite

Sursa: Pexels.com

O parte dintre beneficiarii sistemului public de pensii urmează să încaseze în luna mai sumele restante, după ce au existat decalaje în programul obișnuit de plată.

Casa Națională de Pensii Publice a transmis că întârzierile au fost cauzate de particularitățile calendarului, ceea ce a dus la amânarea viramentelor pentru pensionarii care primesc pensia în cont bancar.

Când se vor plăti pensiile restante

Situația îi vizează inclusiv pe cei care s-au stabilit în alte țări, dar care au contribuit la sistemul de pensii din România pe parcursul activității profesionale.

Pentru acești beneficiari, plățile restante ar trebui să fie efectuate pe data de 20 mai, conform procedurii deja stabilite.

Transferul sumelor către beneficiarii din străinătate este reglementat prin acorduri internaționale la care România este parte. Plata se realizează în moneda țării respective sau într-o altă valută convenită anterior. În vederea eficientizării procesului, Casa Națională de Pensii Publice colaborează cu CITIBANK EUROPE PLC. DUBLIN, sucursala România. Astfel, sumele aferente drepturilor de pensie și altor prestații din sistemul public ajung direct în conturile bancare ale pensionarilor din afara granițelor.

Citește și: Pensionarii cu pensii de 1.281 de lei pot primi bani în plus de la statul român. Care sunt condițiile

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Prietenia dintre doi bărbați se poate pierde atunci când apare o femeie între ei sau nu, conform lui Mihai Mitoșeru? "Ei erau certați și într-adevăr, cred că m-am îndrăgostit de ea!"

Ce anunț a făcut Casa Națională de Pensii Publice

Pentru a beneficia de acest serviciu, titularii trebuie să furnizeze o serie de informații esențiale.

„În vederea asigurării exportului prestaţiilor pe teritoriul statului de domiciliu (de şedere permanentă), titularul drepturilor de pensie fie transmite detaliile bancare (numele aşa cum este înregistrat la bancă, denumirea băncii, adresa băncii, cod de identificare bancară- BIC/SWIFT, număr de cont bancar internaţional – IBAN), prin intermediul instituţiei de asigurări sociale de la locul de şedere permanentă, fie completează declaraţia de transfer în străinătate al

drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii şi o depune la sediul casei teritoriale de pensii, personal sau prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, emisă conform legii, însoţită de un document care confirmă detaliile bancare şi de o copie a actului de identitate al titularului care atestă locul de şedere permanentă”, a transmis Casa Națională de Pensii Publice, într-un comunicat.

Citește și: România are a treia cea mai mică speranță de viață din UE. Eurostat: Care este vârsta medie până la care trăiesc românii

Chiar dacă o parte dintre pensionari au fost nevoiți să aștepte mai mult pentru a intra în posesia banilor, plățile urmează să fie efectuate în perioada imediat următoare, respectând condițiile legale și logistice stabilite de autorități.