De la 1 iulie, odată cu încheierea schemei de plafonare a prețurilor la energie, facturile vor exploda, iar în unele cazuri, s-ar putea chiar tripla, avertizează experții din domeniu.
Citește și: Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Facturile la energie s-ar putea tripla din luna iulie
Până acum, consumatorii casnici cu un consum mic, de exemplu sub 100 kWh, plăteau doar 68 de bani pe kWh.
Clienții cu un consum mediu, de 200 kWh, se vor confrunta cu o dublare a facturii, de la 160 la 330 de lei. În cazul celor cu un consum mai mare, de 400 kWh, creșterea va fi ceva mai moderată: de la 520 la 640 de lei.
„Pentru aceştia va fi o creştere care s-ar putea să ducă chiar la o dublare a facturii. Ei vor fi cei mai afectaţi de creştere, pentru că dispare plafonul, nu există preţ de 0,68, care devenise nesustenabil", a explicat Silvia Vlăsceanu, expert energie, potrivit Observator.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Este recomandată schimbarea furnizorului
Costurile vor varia semnificativ în funcție de furnizor. Hidroelectrica continuă să ofere cel mai mic preț din piață, în jur de 1,10 lei/kWh. La polul opus, alți furnizori practică tarife de până la 1,64 lei/kWh. Unele companii au început deja să trimită oferte cu reduceri, încercând să atragă clienți noi. Spre exemplu, semnarea unui contract nou acum ar putea aduce o reducere de circa 20 de bani/kWh.
Experții în energie atrag atenția că prețurile mari nu sunt întotdeauna justificate. Ei recomandă consumatorilor să fie foarte atenți la condițiile contractuale, să compare ofertele disponibile pe piață și să nu ezite să își schimbe furnizorul, un proces care este gratuit.
„Avem posibilitatea să ne schimbăm furnizorul. Chiar dacă am semnat de curând un contract. Să ne uităm pe factură şi să ne alegem un furnizor.
Guvernul este așteptat să anunțe curând măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, care vor fi cei mai afectați de eliminarea plafonării.
„Se lucrează la o revizie a schemei de suport pentru consumatorii vulnerabili. Va trebui să constea inclusiv în stabilirea acelui venit peste care schema să intre în funcţiune. Pentru că acest venit trebuie adaptat la valorile pieţei, la inflaţie”, mai spune Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.