Ati fost aici? Comuna Ponoarele, perla carstului mehedintean

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 04 oct 2020, 02:15

Va invitam astazi sa vizitati perla carstului mehedintean, Ponoarele. Natura parca s-a jucat aici in piatra si a zamislit pe taramul acesta frumuseti unice, nepieritoare.

Vom traversa impreuna Podul lui Dumnezeu, ne vom inchina intr-una dintre cele mai vechi biserici de lemn din tara si vom cunoaste oameni care cinstesc comorile zonei prin tot ceea ce fac. Arealul Baia de Arama-Ponoarele, o zona la auzul careia poate ca nu veti tresari, dar, pe care cu siguranta veti ajunge sa o indragiti daca veti ajunge aici, sa o cunoasteti indeaproape.

Iar asta indeosebi datorita panoramelor extraordinar de pitoresti, care ti se astern in fata ochilor, si a reliefului carstic, de o diversitate extraordinara.

Unde mai pui ca aici densitatea obiectivelor turistice de vazut este poate cea mai mare din tara! Mergem sa le descoperim si noi pe fiecare in parte.

Facut spre inlesnirea caii de acces a monahului Nicodim catre manastirea Tismana sau intr-o teribila incercare de a-l alunga pe Necuratul de pe aceste meleaguri, cert este ca Dumnezeu, insusi Dumnezeu ar fi facut podul acesta. Si-aflam mai multe de la domnul professor Boteanu:

##VIDEO123073##

Se pare ca este unic in tara, al doilea din lume, se zice, ca dimensiuni, o arcada masiva, 30 de metri

lungime, 20 de metri latime, in partea de jos, ati vazut-o, si 9 metri ca dimensiune a arcadei.(...) Podul lui Dumnezeu, pentru ca pe aici s-au intamplat niste minuni… cativa oameni au scapat cu viata. Unul a aterizat cu masina, a ramas fara frane si a aterizat cu masina in golul acela, de dincolo de pod. De asemenea, a mai cazut cineva cu bicicleta, a aterizat pe maracinii aceia si au scapat cu viata oamenii.
E o minune dumnezeiasca! Se spune ca Dumnezeu ar fi creat podul si diavolul ar fi creat dincolo lacul. Si lacul este lucru diavolesc, pentru ca acolo s-au inecat cativa tineri. Intr-adevar, cand eram dascal aici s-au petrecut lucrurile.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cat despre bisericuta, aceasta e

mai departe de sat si poarta semnele timpului, dar in interiorul ei suntr adevaratele comori, cum spune si profesorul care ne este ghid: „ Icoana e una dintre ele. Cea mai veche! Sigur ca au mai fost, mai sunt si altele, dar, icoana aceasta e cea mai veche pentru ca se pare ca e vorba chiar de anul din care dateaza biserica. Si vedeti acest an chiar aici: 1762.
Este vorba de Sfantul Ioan Botezatorul, scris „Botedzatorul”, cu dz aici, asa si zice.(...)Clopotul era cel care vestea intotdeauna oamenii de evenimentele fericite sau nefericite care se petreceau. Accesul in clopotnita se face din pridvor, pe partea stanga, pe o scara ingusta. In genere, la aceste bisericute din lemn, clopotnitele erau separate dar exista si clopotnita integrata-n biserica(...)Legenda spune ca Nicodim a visat ca trebuie sa ridice o manastire acolo unde este un asemnea izvor, unde izvorul tasneste din munte.
Si-aici fiind izvorul, el a venit aici. Dar oamenii n-au fost de acord. Calugarul n-a reusit, cu siguranta. Bisericuta asta a fost construita mai tarziu
.”

Foarte frumoase locuri am vazut astazi, dar sa stiti ca faima zonei asteia se duce mai departe si prin lucrurile minunate pe care le fac oamenii de-aici.