ZACUSCA de FASOLE, gustarea IDEALA pentru sezonul rece! Iata o reteta delicioasa

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 29 aug 2021, 04:35

Vine toamna, bine-mi pare, in camara am... zacusca! Ghiveciul de legume este nelipsit de pe mese in sezonul rece.

Dar noi va propunem acum o altfel de reteta: o zacusca de... fasole! Si de unde altundeva am fi putut s-o stim mai bine, daca nu de la mandrele maramuresence, vestite pentru harnicia lor?

Ziua buna, de dimineata se stie! Gospodina noastra aplica din plin aceasta zicala, asa ca la ivirea zorilor ne infiintam in piata, dornici sa prindem cele mai ieftine si mai proaspete legume; un truc de cunoscator pe care ni l-a „vandut” si noua.


Liliana nu este la prima reteta de acest fel. Gospodina noastra stie foarte bine ca un gust desavarsit este dat de o leguma buna. Asa ca le alege pe fiecare cu atentie si rabdare.

Cel mai important ingredient, fasolea, se alege si in functie de preferinte. Odata cumparate toate ingredientele, pornim rapid catre casa. Ca doar zacusca nu se face singura! Cum in gospodarie patru maini fac treaba mai buna decat doua, Liliana primeste si un ajutor: cumnata ei, Sanda, care s-a oferit voluntara la prepararea zacuscai.
Cu forte sporite, recapitulam rapid ceea ce avem nevoie si ne punem pe treaba. Se dau toate prin masina de tocat si se pun la fiert. Se da ceapa prin masina de tocat, se adauga rosiile cherry(ca sunt mai dulci).

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Liliana a invatat ponturile de la bunica

ei, care avea intotdeauna cea mai buna zacusca din sat. Si tot de la bunica stie ca cea mai savuroasa aroma se obtine daca se pun la fiert toate ingredientele pe un foc de lemne, fara sa fie calite in prealabil. Dupa ce amestecul de legume fierbe in jur de doua ore, a venit randul sa pregatim ingredientul-vedeta. Dupa ce a fiert fasolea,  „jumatate lasam bobul intreg si jumatate o tocam”, spune gospodina.
Dupa aproape 3 ore, a venit momentul ca  zacusca sa fie degustata. Zacusca de fasole se pune in borcane cu filet, care se mai trec printr-o repriza de fiert, pentru sterilizare. Totul este gata in doar cateva ore, iar rezultatul va tine o iarna intreaga. Unde mai pui ca este si o gustare suta la suta naturala!

 

Taguri: