Managerul spitalului, Daniel Timofte, a declarat că, în urma evaluărilor interne, s-a stabilit că decesele celor doi medici rezidenți și ale brancardierului nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată în unitatea medicală. Acesta a subliniat că nu au fost identificate semne de suprasolicitare profesională în cazul celor trei angajați decedați, notează observatornews.ro.
Ce a declarat conducerea unității medicale privind cauzele deceselor celor trei angajați
Primul deces a fost al unui medic rezident care lucra la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul spitalului. Conform surselor oficiale, medicul era sub tratament pentru o afecțiune medicală preexistentă și se afla în evidențele Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași. Cauza exactă a decesului urmează a fi stabilită de Institutul de Medicină Legală din Iași, iar poliția a demarat cercetări în acest caz.
„În urma evaluărilor interne şi a informaţiilor disponibile, cauzele deceselor sunt legate de afecţiuni medicale care nu au nicio legătură cu activitatea profesională desfăşurată în spital. Speculaţiile privind o posibilă suprasolicitare nu se confirmă şi sunt neîntemeiate. Spitalul cooperează cu autorităţile abilitate pentru clarficarea aspectelor legate de aceste evenimente" , a transmis managerul Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi, Daniel Timofte.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Al doilea deces a fost al unui alt medic rezident, originar din Bârlad. Acesta a decedat la domiciliu pe 28 martie, iar sursele medicale indică faptul că tânărul avea și el probleme de sănătate.
Care ar fi fost cauza decesului brancardierului în vârstă de 54 de ani
Potrivit sursei menționate anterior, al treilea deces a fost al unui brancardier de 54 de ani, angajat al spitalului.
În contextul acestor evenimente, conducerea spitalului cooperează cu autoritățile competente pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de aceste decese.
Medicii trag un semnal de alarmă
Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru a reacționat public, semnalând că tinerii rezidenți sunt suprasolicitați și remunerați inadecvat, fiind tratați ca „sclavi pe plantație”, notează Fanatik.
Tudor Ciuhodaru atrage atenția că România rămâne singura țară din Europa în care munca suplimentară a cadrelor medicale este plătită la un nivel derizoriu, în ciuda eforturilor uriașe depuse în spitale.
Citește și: A murit unul dintre prietenii lui Vlad Pascu. A fost găsit mort în propria locuință
În acest context, autoritățile din domeniul sănătății promit o analiză serioasă a condițiilor de muncă și a eventualelor disfuncționalități din sistem. Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” colaborează cu instituțiile de anchetă, în speranța că vor fi lămurite rapid circumstanțele acestor decese și că vor fi luate măsuri concrete pentru a preveni noi tragedii.