RAR recheamă în service mașini fabricate între 1998 și 2019, din cauza unor defecțiuni tehnice grave

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 iul 2025, 12:18

RAR recheamă în service mașini fabricate între 1998 și 2019

Sursa: Facebook Registrul Auto Român Oficial

Registrul Auto Român a început o campanie de rechemare în service a autovehiculelor produse între 1998 și 2019.

Marți, 1 iulie 2025, Registrul Auto Român a transmis un mesaj îngrijorător pe rețelele sociale. RAR le recomandă posesorilor de autovehicule fabricate între 1998 și 2019 să se prezinte în rețeaua autorizată de service-uri a producătorilor, din cauza unor serii de defecțiuni tehnice grave.

RAR recheamă în service mașini fabricate între 1998 și 2019, din cauza unor defecțiuni tehnice grave

Registrul Auto Român a tras un semnal de alarmă pentru toți românii care posedă o mașină fabricată între 1998 și 2019.

Potrivit mesajul transmis de RAR, în momentul de față se derulează o serie de campanii de rechemări în service, deoarece vizează probleme tehnice, care pot afecta sistemele de siguranță activă și siguranță pasivă.

Modelele rechemate în service sunt cele fabricate în perioada 1998–2019, care aparțin următoarelor mărci auto: Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, DS, Ferrari, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen.

Registrul Auto Român le recomandă românilor care dețin aceste mărci de mașini să acceseze în cel mai scurt timp platformele de informare ale producătorilor auto sau să se prezinte în rețeaua autorizată de service-uri a producătorilor. Una dintre problemele descoperite la aceste modele este chiar la componenta „airbag”.

Studiile realizate arată că, în anumite condiții climatice, există riscul degradării anumitor componente chimice prezente în declanșarea airbagului.

În timpul unui impact, airbagurile defecte se pot sparge în timpul declanșării, aruncând astfel fragmente metalice în habitaclu, ceea ce poate cauza răni grave sau chiar decesul.

Citește și: O mamă însărcinată și cu doi copii a fost ucisă. Asemănări tulburătoare cu cazul Teodorei Marcu!

Citește si: Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate

Citește și: Martorii de bord. Ce diferență există între semnele de culoare verde, galbenă sau roșie. Ce trebuie să faci ca șofer

„Studiile au identificat un risc, legat de combinarea unui climat cald și umed cu îmbătrânirea vehiculului, care ar putea determina degradarea anumitor componente chimice prezente în declanșarea airbagului. În cazul unui impact, airbagurile defecte se pot sparge atunci când sunt declanșate și pot proiecta fragmente metalice în habitaclu care ar putea provoca răni grave sau chiar deces.”

, a explicat RAR, printr-o postare pe Facebook.

Datele furnizate de producători arată că în România există aproximativ 14.000 de mașini cu probleme la sistemele de siguranță activă, în timp ce peste 85.000 de vehicule au probleme ce țin de siguranța pasivă.

„Menționăm că, potrivit datelor furnizate de producători, impactul asupra parcului auto din România în privința autovehiculelor ale căror probleme tehnice trebuie remediate este de aproape 14.000

de mașini (siguranță activă) și peste 85.000 (siguranță pasivă). RAR menționează că este vorba doar de mașini raportate ca vândute în România prin rețeaua producătorilor, nu și de cele achiziționate din piața comunitară, acestea urmând a fi identificate ulterior, fie de producători, fie de reprezentanții producătorilor din țara noastră.”

Campaniile de rechemare sunt gratuite

Românii trebuie să știe că toate campaniile de rechemare în service sunt gratuite. Persoanele care refuză să participe la reparații pun la risc atât viața conducătorilor auto, cât și a pasagerilor sau a celorlalți participanți la trafic.Registrul Auto Român își dorește să sprijine posesorii de autovehicule, astfel intenționează să introducă informațiile de privind campaniile de rechemare și în certificatul RAR Auto-Pass.

Mai mult de atât, pentru ca posesorii de autovehicule să fie mereu la curent, RAR dorește să dezvolte o platformă interactivă care să faciliteze accesul publicului privind campaniile de rechemare. În acest mod, RAR va putea să-i atenționeze pe clienții care se prezintă la RAR sau în stațiile ITP pentru diverse activități despre aceste campanii.