Rabla 2025: Ce tip de autovehicule se încadrează în program

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 mai 2025, 11:41

Ce tip de autovehicule se încadrează în program

Sursa: Shutterstock

Programul Rabla va avea un ghid unic pentru următorii cinci ani, iar acestea sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele uzate.

În intervalul 2025- 2030, programul Rabla va funcționa conform unui ghid unic, astfel nu va fi împărțit în două componente, Rabla Clasic și Rabla Plus, ca în anii anteriori. În ghidul de finanțare a programului Rabla se regăsesc condițiile pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele, astfel încât să se încadreze în program.

Ce tip de autovehicule se încadrează în program

Ghidul de finanțare a programului Rabla menționează care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele, astfel încât să primească sprijinul financiar de la stat.

Potrivit ghidului, autovehiculul uzat casat în schimbul sprijinului de la stat poate fi orice autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială/ autospecializată ușoară, dacă îndeplinește toate condițiile:

  • este înmatriculat în România sau, după caz, este înregistrat conform procedurilor specifice instituției din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională;
  • conține componentele esențiale, precum motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, dar și echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitivul catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație;
  • are, la data înscrierii în program, o vechime mai mare sau egală cu opt ani de la anul primei înmatriculări în România. Dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricației se consideră an de fabricație anul înmatriculării.

În acest ghid se regăsesc și definițiile autovehiculelor care se pot casa. Astfel, autoturismul este un autovehicul din categoria M1, care are cel puțin patru roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h. Autoturismul a fost construit pentru transportul de pasageri și are opt locuri șezând, în afara locului conducătorului.

Citește și: Noi reguli la programul Rabla 2025. Ministrul Mediului dorește finanțarea unei sesiuni continue: „Nu o să mai avem sesiune de primăvară și toamnă”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Maria Marinescu, despre apropierile logodnicului ei Bobby Păunescu de Monica Bîrlădeanu. Are stilistul resentimente față de fosta prezentatoare TV? “El era foarte pueril și nu voia copii.”

Microbuzul este definit ca autovehicul din categoria M2 sau M3. Acesta a fost construit pentru transportul de pasageri și poate avea cel mult 22 de pasageri șezând sau în picioare, în afara locului conducătorului. Autoutilitară ușoară face parte din categoria N1, care a fost concepută și construită pentru transportul de mărfuri. Masa maximă a unei autoutilitare ușoare nu poate depăși 3,5 tone.

Autospeciala/ autospecializata ușoară face parte din categoria M1 sau N1 și nu poate depăși 3,5 tone.

Acestea au fost destinate transportului de pasageri sau de mărfuri, prezentând adaptări ale caroseriei și/ sau echipamente speciale.

Valoarea ecotichetelor primite de beneficiari

Persoanele care doresc să primească un ajutor de la stat pentru a-și cumpăra o mașină prin programul Rabla trebuie să predea spre casare un autovehicul uzat. Aceste persoane pot primi unul sau mai multe ecotichete, echivalentul numărului de mașini predate spre casare.

La achiziționarea unei mașini noi, ecotichetele nu pot fi cumulate.

Fiecare persoană fizică poate solicita maxim două ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, astfel, fiecare ecotichet va fi folosit pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Valoarea ecotichetelor oferite prin programul Rabla diferă astfel:

  • 10.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;
  • 12.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;

  • 15.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice;
  • 37.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen, potrivit avocatnet.ro.

Persoanele care doresc să folosească ecotichetele pentru a achiziționa o mașină pe motorină trebuie să știe că nu vor putea să facă acest lucru. Mai mult, vânzarea celor cumpărate prin program va fi interzisă timp de 18 luni.