Patriarhia Română reacționează vehement în urma investigației Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor: „Părintele Patriarh nu are nicio legătură”

,
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, prima reacție după investigația Recorder

Patriarhul Daniel

[Sursa foto: Shutterstock]

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, are o primă reacție după ce ancheta jurnalistică realizată de Recorder, „Clanul Marelui Alb”, privind fondurile publice alocate bisericilor, a fost făcută publică.


In articol:

Investigația Recorder privind mecanismul prin care Biserica Ortodoxă(BOR) construiește și reabilitează biserici din bani publici a stârnit o reacție vehementă din partea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Patriarhia Română, prima reacție după investigația Recorder despre banii publici alocați bisericilor

El a declarat pentru Mainnews.ro că Patriarhul Daniel nu are nicio legătură cu persoanele care apar în investigaţie și că acestea ar trebui să răspundă pentru faptele lor. „Arhiepiscopia, unde lucra acel preot consilier lăudăros, va oferi un răspuns oficial. Eu răspund pentru Patriarhie, entitate total separată de Arhiepiscopie. Nu cunosc niciun detaliu din problematica discutată în material. Celelalte două persoane incriminate în acesta sunt persoane din afara Bisericii şi trebuie sa răspundă personal.   

Citeste si: Prima consecință a investigației RECORDER „Clanul Marelui Alb”: Neacșu Lazăr, om de legătură între BOR și Primăria Capitalei, și-a dat demisia

Părintele Patriarh nu poate avea absolut nicio legătură cu aceste persoane care au comis un rapt de imagine prin simpla lor învecinare conjuncturală cu Biserica. Materialul Recorder este construit cu intenţia evidentă de a transfera asupra Părintelui Patriarh vina unor persoane care se laudă cu o aşa-zisa influenţă, fără ca aceasta sa existe, desigur”, a declarat Vasile Bănescu pentru Mainnews.ro.

Ancheta jurnalistică Recorder arată cum o parte considerabilă din banii Bisericii Ortodoxe Române provin din fonduri publice. În mandatul Patriarhului Daniel, început în 2007, au fost alocați 1,3 miliarde de lei numai pentru bisericile din Capitală, dezvăluie jurnaliștii în episodul „Clanul Marelui Alb”.

Biserica Ortodoxă Română nu răspunde în fața nimănui când vine vorba de modul în care administrează fondurile publice. Cu intenția de a afla cum funcționează mecanismul, jurnaliștii Recorder au decis să se infiltreze în interiorul sistemului, folosind o identitate falsă.

Citeste si: „Clanul Marelui Alb”, investigație RECORDER: Care este mecanismul prin care Biserica Ortodoxă Română(BOR) construieşte biserici din bani publici

Jurnalistul Victor Ilie a fost Gabi Petrescu pentru mai multe luni de zile, timp în care s-a pus la masa negocierilor cu consilierul general și afacerist Lazăr Neacșu, episcopul vicar Aurel Mihai, dar și cu un om de afaceri, Marian Iorga, care lucrează cu BOR.

După opt luni de documentare, aceștia au descoperit rețeaua secretă prin care oameni de afaceri, politicieni şi prelaţi de la vârful Bisericii colaborează strâns pentru a-și finanța proiectele de construcție și reabilitare de biserici din bani publici. Totul sub atenta supervizare a celui mai puternic om din BOR, poreclit „Marele Alb”.

 

SURSE: Mainnews.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

Adio, sărbători de iarnă! Prima țară din Europa care renunță la obiceiuri din cauza pandemiei de COVID

Nicolae Ciucă va avea protestatari sub geam: Angajați din 4 sindicate organizează un miting în fața Guvernului

Ce s-a ales de fiica Adrianei Iliescu. Eliza a împlinit 17 ani! Este o adevărată domnișoară

Se închid toate școlile din Ilfov, după ce incidența infectărilor în județ a trecut de 15 la mie. Măsura intră în vigoare de luni

Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf urmează să divorțeze. Impresara și-a găsit cel mai bun avocat american

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies