Profesorii debutanți vor primi salarii mai mari, deși Guvernul a spus că suspendă angajările în sectorul bugetar

,
profesor-debutant-salarii

Profesorii debutanți vor primi salarii mai mari

[Sursa foto: Istock]

Absolvenții și chiar și cei care se pregătesc să dea la facultate nu sunt foarte încântați de sistemul de învățământ din țara noastră. Acesta se confruntă cu suficient de multe probleme, încât acestora nu le surâde ideea de a fi profesorii din școlile din România.


In articol:

Mulți absolvenți au pregătirea pedagogică necesară pentru a putea fi profesorii din școlile din România, însă acest lucru nu îi atrage decât pe foarte puțini.

Aceștia aleg să muncească în alte domenii de activitate, ajungând să se numere printre persoanele care nu se folosesc de diploma lor de licență.

Motivul principal este cel pe care cu toții îl știm: salariile foarte mici. Se pare că responsabilitățile pe care profesorii le au sunt mult mai mari decât salariile care au ajuns să fie invers proporționale cu efortul depus de ei.

Citeste si: Elevii ar putea susține o nouă probă de limbă străină la Bacalaureat: „Avem un număr foarte important de elevi care învaţă spaniola şi italiana”

Sorin Cîmpeanu asigură profesorii că salariile vor fi satisfăcătoare

Din cauza nemulțumirilor care au ajuns până în Minister, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a asigurat că problema salariilor nu va mai exista, iar cei care vor să se angajeze o vor putea face cu toată încrederea.

Mai exact, Sorin Cîmpeanu promite să majoreze salariile profesorilor debutanți, în așa fel încât, încă din prima lună de angajare, să aibă salariul mediu pe economie.

Potrivit, INS, Institutul Național de Statistică, relatează Playtech.ro, în luna martie, salariul mediu brut a fost de 6.401 RON, având o creștere de 5,6%  față de luna februarie, însemnând 342 lei.

profesor-debutant-salarii

Profesorii debutanți vor primi salarii mai mari

[Sursa foto: Istock]

La cât va putea ajunge salariul profesorilor debutanți

În cazul în care propunerea ca salariul net al unui profesor.

Citeste si: Vești bune pentru români! O categorie de profesori va primi 5.000 de euro. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

debutant să ajungă la 4.000

RON, Ministerul Educației speră ca numărul cadrelor didactice să crească.

Deşi am susţinut şi susţin în continuare punctual obligaţia de plată a diferenţelor salariale, o anumită parte a fost plătită, alta a fost prorogată. (…) Susţin ca salarizarea profesorilor debutanţi să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcţie de avansul în cariera didactică şi de calităţile demonstrate ale fiecărui cadru didactic, dar trebuie să începem de la un nivel motivant.

Profesori pregătiţi vom putea avea doar în momentul în care vom reuşi să le dăm prestigiul profesiei de dascăl, în care vom reuşi să le redăm statutul social corelat cu importanţa despre care spunem cu toţii, întotdeauna, că o acordăm educaţiei la nivel declarativ”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Posibilitata majorării salariilor nu este văzută ca fiind posibilă

Cornelia Popa-Starvi, secretar general al FSLI, susține că o creștere salarială nu ar rezolva problemele care au luat naștere în urma inflației.

„Nu s-a stabilit nici măcar o întânire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii. Și, dacă aplică acum legea, inflația a depășit cu mult legea. Aproape peste 15% este peste ceea ce e trecut în legea salarizării, cumulată din 2020, când trebuia aplicată integral. În 2020 au amânat aplicarea pentru 2021 și iată că acum, în 2022, încă nu se aplică legea salarizării”, a spus aceasta pentru Edupedu.ro.

 

Citește-ne pe

Citește și:

O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar

Fără teze și fără medii semestriale la toate materiile! Schimbări uriașe pentru toți elevii din România

Șeful OMS avertizează comunitatea LGBTQI+ și pe minori: 'Sunt profund îngrijorat de răspândirea variolei maimuței'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Vești bune! Cât ar putea câștiga profesorii din învățământul preuniversitar din septembrie 2022

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies