Procedura de restituire a taxei de prima inmatriculare fost publicata recent in Monitorul Oficial! Iata ce anume trebuie sa faca romanii pentru a-si recupera banii! Vezi ce documente trebuie sa insoteasca cererea si pana cand poate fi depusa la ANAF!

In ultimele zile ale anului trecut au fost publicate mai multe acte normative, printre care si procedura de restituire a taxei de prima inmatriculare.

Cum se face in mod practic, restituirea?
Restituirea taxei se face ca urmare a unei cereri depuse de contribuabilul interesat la organul fiscal la care este arondat. De retinut: formatul cererii este reglementat de OMFP nr. 1762/2017. Cererile pentru restituirea banilor se pot depune pana pe 31 august 2018.

Cererea trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
Dovada de achitare a taxei, cum ar fi chitanta fiscala sau extrasul de cont, in original sau in copie.
Cartea de identitate si certificatul de inmatriculare pentru autoturismul respectiv din care sa rezulte calitatea de actual sau fost proprietar al autoturismului. Acestea se anexeaza in copie. Nota: Daca s-a pierdut documentul ce atesta plata, prezentul ordin aduce o procedura de identificare a platilor pe care o urmareste autoritatea fiscala.
In cazul restituirii taxei de prima inmatriculare pentru achizitiile finantate prin contracte de leasing, dreptul la restituire il are utilizatorul ce a achizitionat autoturismul si nu societatea de leasing ce a finantat achizitia.
Dreptul la restituirea taxei s-a nascut la data intrarii in vigoare a OUG nr. 57/2017 - 07 august 2017, iar cererea se poate depune cel mai tarziu in data de 31 august 2018. Acest termen este unul de decadere, orice cerere depusa ulterior, nu mai poate fi solutionata prin restituirea taxei.

Termenul de solutionare a cererii este de 45 de zile, de la depunerea documentatiei corect intocmita. Acest termen poate fi prelungit conform procedurii din Codul de procedura fiscala.

Cand se primesc banii?
Restituirea taxei se face fie din Bugetul de stat, fie de la Bugetul fondului pentru mediu, in functie de unde s-a inregistrat suma perceputa initial, astfel:
a) taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 -31 decembrie 2018;
b) timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018-31 martie 2019

Contribuabilii au dreptul la dobanda pentru perioada dintre data perceperii taxei si data restituirii. Procentul dobanzii este de 0,02% pe zi de intarziere, conform art. 174 din Codul de procedura fiscala.Dobanda nu se acorda din oficiu ci la solicitarea contribuabilului prin completarea acestei solicitari in formularul cererii depuse.

Restituirea se face intr-un cont bancar, dupa ce se analizeaza daca contribuabilul are si alte datorii la buget.

Ce se intampla daca aveti datorii la Stat?
In cazul in care exista datorii la buget ale contribuabilului, acestea se compenseaza cu suma de restitui si se achita diferenta.
Procedura este dezvoltata si cu alte aspecte tehnice, cum ar fi indicarea unui cont eronat de catre contribuabil, procedura de solicitare a unor documente suplimentare, identificarea unor sume platite la buget in alte conturi decat cele corespunzatoare, etc Uram succes tuturor celor indreptatiti la restituire!

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate