Prețuri mai mari la restaurant din data de 15 martie. Schimbările importante din industria HoReCa ce îi vor face pe clienți să bage mâna mai adânc în buzunar

Author: Andreea Buinoschi

De mâine, românii ar trebui să comande ceea ce vor să mânânce din noi meniuri mai stufoase

Sursa: pexels

Începând cu data de 15 martie, cine vrea să mănânce la restaurant va trebui să scoată și mai mulți bani din buzunar. Noua lege pe care trebuie să o respecte patronii va fi suportată financiar tot de către consumatori.

Mersul la restaurant a început să reprezinte un lux pentru români încă de anul trecut,

de când prețurile au luat-o la galop, iar cine vrea să mai ia masa în oraș după data de 15 martie va fi nevoit să bage și mai adânc mâna în buzunar.

Mese mai scumpe la restaurant începând cu data de 15 martie

De mâine, 15 martie mesele la restaurant vor și mai scumpe. În aceeași situație, se vor afla și meniurile de la fast-food-uri și de la

cantine. De mâine, românii ar trebui să comande ceea ce vor să mânânce din noi meniuri mai stufoase și asta pentru că lista ingredientelor va trebui să fie completă.

Noul regulament al Uniunii Europene prevede ca, în dreptul fiecărui preparat sau în dreptul fiecărei băuturi, să se afle: prețul, cantitatea, valoarea nutritivă, alergenii și aditivii. Mai exact, pentru ca schimbarea să poată fi pusă în practică, meniurile vor trebui să fie retipărite.

Citește și: Falimentul Silicon Valley Bank: Tot ce trebuie să știi despre cel mai mare crash bancar din ultimii 15 ani

Administratorii localurilor nu au fost deloc încântați de această idee, deorece, pe lângă multele pagini care se vor adăuga, această modificare nu va fi făcută pe gratis și costul ei, bineînțeles, nu va fi plătit din buzunarul patronului, ci din buzunarul clientului.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Schimbarea trebuia să aibă loc, de fapt, încă din luna decembrie, dar s-a decis să intre în vigoare în prima lună de primăvară. Mai mult decât atât, regula este una obligatorie, așa că, cine nu se va conforma, va primi avertisment, după care, o amendă.

Ținând cont de prețurile tot mai mari, încă din anul 2022, românii, oricum, nu se prea mai înghesuiau la restaurant, iar, acum, patronii speră să nu bată vântul prin localuri.

Citește și: Alexandru Rafila, despre scumpirea medicamentelor: "E vorba de o actualizare a prețului cu rata inflației"

Vezi online live episodul 61 al serialului “Totul pentru familia mea”. Akif pune liceul în vânzare și vrea să plătească datoria companiei

Patronii de restaurant, revoltați

Pe lângă grosimea meniului, un alt argument adus în discuție a fost rețeta. Deoarece patronii vor fi nevoiți să scrie toate ingredientele folosite, rețetele care, de cele mai multe ori, erau secrete, vor fi știute de toată lumea, ceea ce înseamnă că și reproducerea lor va fi una mult mai ușoară.

Evident că vor crește prețurile. Ne costă aproximativ 2000 de lei să achiziționăm valorile nutriționale. Avem o gastronomie pe zone, cu anumite particularități. Dacă mergem în Bucovina pentru a mânca plăcinte poale în brâu, fiecare locație va avea rețeta ei. Multe rețete nici nu se divulgă, se știe din istorie”, a declarat unul dintre patronii din restaurant, conform digi24.ro.