Se scumpesc țigările în Europa. Cu cât crește prețul unui pachet de țigări și ce alte modificări anunță UE. Taxa pentru vaping, una dintre ele

Author: Bianca Vidoi

Se va impune prima taxă pentru vaping

Sursa: pexels

Uniunea Europeană propune scumpirea țigărilor și prima taxă pentru vaping.

Măsurile propuse de Uniunea Europeană au ca scop reducerea ratei fumatului.

Citește și: Produsele din tutun încălzit aromatizate au fost interzise în UE. Statele membre au 8 luni la dispoziție pentru a transpune directiva

Prețul țigărilor va crește în Europa

Uniunea Europeană vrea să impună prima taxă pentru vaping, țigările electronice ce conțin nicotină ce este eliberată sub formă de vapori, pentru a încerca să se reorganizeze impozitarea în industria tutunului. Prin intermediul acestei măsuri, accizele țigărilor s-ar dubla în statele ce sunt membre ale Uniunii Europene și au taxele reduse la țigări.

Aceste modificări vin în dorința celor de la Bruxelles de a reduce rata fumatului. Acciza minimă a Uniunii Europene minimă pentru țigări se va mări, de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru pachetele ce conțin 20 de țigări. Acest lucru va duce la scumpirea pachetelor de țigări în Europa de Est, acolo unde acestea se pot vinde cu mai puțin de 3 euro.

Persoanele ce folosesc vape-ul sau alte produse noi de tutun vor da și ei mai mulți bani pentru acest viciu, în încercarea de a preveni favorizarea acestor alternative ale țigărilor în rândul tinerilor.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

În funcție de cât de puternice sunt aceste vape-uri, accizele vor crește. Accizele noilor  produse de tutun cu o putere mai mare vor fi mărite cu aproximativ 40%, în timp ce produsele cu o putere mai puțin puternică vor crește cu doar 20%.

Nici produsele de tutun încălzit nu vor scăpa de această majorare a accizelor, acestea vor fi majorate cu 55%, adică aproximativ 91de euro la 1.000 de produse vândute.

Citește și: Scumpiri record la alcool. Din anul 2023, prețurile pentru băuturile alcoolice vor fi mai mari și cu 15%

Modificări pentru reducerea ratei fumatului

Aceste schimbări ale accizelor au ca și scop accelerarea planului Uniunii Europene ca până în anul 2040 să ajungă la o ,,generație fără tutun”. Oficialii din domeniul sănătății doresc ca rata consumului de tutun din Uniunea Europeană să scadă de la 25%, procentul actual, până la 20% în anul 2025, ca până în anul 2040 să fie sub procentul de 5%.

Mituri despre țigările electronice. E sau nu mai sanatos sa fumezi asa?

„Creșterile de prețuri induse de taxe sunt unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru reducerea consumului de tutun, astfel încât creșterile semnificative ale ratelor minime de impozitare sunt esențiale pentru a obține reducerile dorite în ceea ce privește cancerul și alte boli.”, a declarat Rob Branston, lector senior în economia afacerilor și membru al Grupului de cercetare pentru controlul tutunului de la Universitatea din Bath, potrivit economedia.ro.

Comisia a impus și o interdicție în cazul tutunului încălzit și aromatizat pentru a reduce rata de consum în rândul tinerilor, iar în SUA deja s-au luat măsuri pentru a interzice unele dintre cele mai cunoscute produse de vaping.

Citește și: Cu cât s-au scumpit țigările și alcoolul de la 1 august 2022? Schimbările aduse de noul Cod Fiscal

 


Cine este Alina, noua concurentă din Casa iubirii, sezonul 2? Tânăra a făcut dezvăluiri uluitoare! „Am acasă un băiețel de 4 ani!” Iată care sunt cei trei concurenți care i-au atras deja atenția!

Alina este noua concurentă care a pășit astăzi în Casa iubirii! Tânăra a mărturisit că a pus deja ochii pe trei dintre băieți! „Am o slăbiciune pentru ochii albaștri” Iată ce detalii neașteptate au ieșit la iveală din trecutul Alinei! 

Cookies