Prețul petrolului ar putea fi influențat de atacurile Iranului asupra Israelului: Tamas Varga “Este rezonabil să ne aşteptăm la prețuri mai mari la reluarea tranzacţiilor”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 apr 2024, 12:34

Atacul Iranului asupra Israelului din weekend a stârnit îngrijorări și incertitudine pe piețele petrolului

Sursa: pexels.com

Atacul Iranului asupra Israelului a produs mari îngrijorări pe piețele petrolului, creând speculații legate de posibilele creșteri ale prețului acestuia.

Atacul Iranului asupra Israelului din weekend a stârnit îngrijorări și incertitudine pe piețele petrolului, alimentând speculații privind posibile creșteri semnificative ale prețurilor în următoarea perioadă. Iranul a lansat drone și rachete explozive asupra Israelului sâmbătă seara, într-o răspuns la un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria, la 1 aprilie. Acesta a fost primul atac direct asupra teritoriului israelian, ceea ce a amplificat temerile referitoare la un potențial conflict regional intensificat.

Va crește sau nu prețul petrolului după atacul Iranului asupra Israelului?

În contextul tensionat al Orientului Mijlociu, orice incident major poate avea repercusiuni semnificative asupra piețelor energetice, iar atacul Iranului asupra Israelului nu face excepție. În urma știrii despre atac, prețurile petrolului au început să crească, iar analiștii avertizează că acestea ar putea continua să urce în următoarea perioadă, în funcție de evoluțiile ulterioare și de răspunsul dat de Israel și Occident.

Potrivit stiripesurse.ro, Tamas Varga, de la firma de brokeraj pentru petrol a precizat că: ”Este rezonabil să ne aşteptăm la prețuri mai mari la reluarea tranzacţiilor. Acestea spuse, nu a existat niciun impact asupra producției până acum”, iar Iranul a spus că ”problema poate fi considerată încheiată”.

Citește și: Prețul carburanților pentru ziua de luni, 15 aprilie 2024: Cât costă luni litrul de benzină și motorină?

Care sunt factorii cheie a creșterii prețului petrolului?

Unul dintre factorii cheie care determină direcția prețurilor petrolului este natura și amploarea ripostei Israelului și Occidentului. Chiar dacă se așteaptă o creștere imediată a prețurilor ca urmare a tensiunilor crescute din regiune, durata și intensitatea acestei creșteri depind în mare măsură de eventualele perturbări în aprovizionarea petrolului. Până în prezent, nu s-au înregistrat întreruperi semnificative în producția de petrol, iar Iranul a sugerat că problema este considerată încheiată.

Cu toate acestea, speculațiile și incertitudinile privind viitoarele evoluții rămân ridicate.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O altă variabilă importantă este reacția liderilor politici și a comunității internaționale.

Președintele american Joe Biden a convocat duminică o reuniune a liderilor Grupului celor Șapte economii majore pentru a coordona un răspuns diplomatic la atacul iranian. Declarațiile și acțiunile liderilor politici pot influența semnificativ percepția pieței și evoluția prețurilor petrolului în zilele următoare.

De asemenea, exporturile de petrol iranian reprezintă un factor important în ecuația prețurilor petrolului. Sub administrația Biden, exporturile de petrol iranian au crescut semnificativ, iar orice impact asupra acestora poate influența prețurile globale ale petrolului.

În prezent, SUA impun sancțiuni Iranului și susțin că nu încurajează creșterea exporturilor de petrol, însă orice schimbare în această politică ar putea afecta în mod semnificativ dinamica piețelor energetice.

Un alt aspect important de monitorizat este impactul asupra transportului prin Strâmtoarea Hormuz. Această rută maritimă strategică este vitală pentru aprovizionarea cu petrol a multor țări din întreaga lume, iar orice perturbare a acestui traseu ar putea avea consecințe semnificative asupra prețurilor petrolului și a costurilor benzinei în SUA și în alte părți ale lumii.

Citește și: Iranul a lansat un atac cu drone și rachete asupra Israelului! Îngroziți, oamenii s-au adăpostit în buncăre

Astfel, atacul Iranului asupra Israelului a generat o atmosferă de incertitudine și volatilitate pe piețele petrolului. Evoluția ulterioară a situației va depinde în mare măsură de modul în care vor reacționa liderii politici și comunitatea internațională, de natura și intensitatea ripostei Israelului și Occidentului, precum și de eventualele perturbări în aprovizionarea și transportul de petrol în regiune. În acest context tensionat, investitorii și analiștii își vor menține atenția cu privire la evoluțiile geopolitice și impactul acestora asupra piețelor energetice.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!