Povestea fascinantă a tânărului care și-a deschis propriul muzeu etnografic. Cum a reușit Liviu Olteanu să readucă la viață o casă din anii 1900

Author: Diana Ghita

Cum a reușit Liviu Olteanu să-și deschidă muzeul din Cernătești

Sursa: Captură YouTube Kanal D

În ediția de duminică, 14 aprilie, a emisiunii „Asta-i România”, a fost prezentată povestea tânărului Liviu Olteanu, care a investit mii de euro pentru a-și deschide propriul muzeu etnografic.

Duminica trecută, Mihai Ghiță le-a prezentat telespectatorilor ce a reușit Liviu Olteanu, în vârstă de 29 de ani, să facă în satul Cernătești, județul Dolj. Acesta a reușit să-și deschidă propriul muzeu tradițional într-o casă construită în urmă cu mai bine de un secol.

Care este povestea tânărului care și-a deschis propriul muzeu etnografic 

Tânărul are o adevărată pasiune pentru tradiție și folclor autentic românesc.

Chiar dacă alte persoane de vârsta lui decid să investească în vacanțe, petreceri și alte forme de divertisment, el preferă să investească în lada de zestre a bunicii și, astfel, să învie satul românesc de odinioară. Astfel, Liviu a ales să transforme o casă strămoșească într-un impresionant muzeu.

Atât părinții, cât și cei apropiați nu au fost de acord, la început, cu visul lui, întrucât investiția de timp și de bani în respectiva casă li s-a părut inutilă.

Însă tânărul a preferat să-și asculte inima și să o cumpere. Liviu Olteanu a plătit 7.000 de euro pentru a intra în posesia casei, însă nu a regretat nicio secundă alegerea făcută.

„Am salvat această casă de la moarte, este o casă foarte veche, de pe la 1900.(...) Eu am văzut în acea casă ceva care să-mi aducă liniștea și acea nevoie de a mă conecta cu pământul, cu oamenii simpli”,  a

spus Liviu Olteanu.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cum a reușit Liviu Olteanu să-și completeze muzeul

În casa transformată în muzeu, tânărul a adunat peste 300 de costume tradiționale de la diverși bătrâni, care și-au deschis cu mare drag lăzile de zestre pentru a-i oferi straiele lor tradiționale, care astăzi stau la loc de cinste în muzeul său.

„Îmi place să bat din poartă în poartă la oameni, la bătrâni, să-i întreb cântece vechi românești, iar cu ocazia aceasta îi întreb: «Ați mai păstrat ceva din vechiul port tradițional?» și dumnealor mă primesc și îmi arată lada de zestre. Au fost momente în care m-au lăsat să-mi aleg ce mi-a plăcut și mi le-au dat. Foarte mulți mi le-au dat gratis”,  a povestit Liviu Olteanu.

Una dintre cele mai valoroase piese din colecția lui etnografică este un vâlnic cu tel, care este asemănător unei fuste lungi, însă se deosebește printr-un detaliu unic: este argintată și suflată cu argint. Acest obiect vestimentar tradițional are o vechime de 105-110 ani, conform spuselor lui Liviu.

„Îmi dau sufletul, sunt atașat de fiecare piesă, ele sunt o valoare”,  a

spus tânărul pasionat de tradiție.

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!