Planeta este în pericol de încălzire globală! Secretarul general al ONU: „Mergem cu ochii închişi spre o catastrofă climatică”

,
Război

Planeta este în pericol de încălzire globală! Secretarul general al ONU: „Mergem cu ochii închişi spre o catastrofă climatică”

[Sursa foto: Twitter - colaj KANAL D]

Omenirea urmează un drum „cu ochii închiși spre o catastrofă climatică”, spunea astăzi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a precizat că marile economii ale lumii permit creșterea accelerată a emisiilor lor de gaze cu efect de seră, în ciuda pericolului climatic care amenință planeta.


In articol:

Obiectivul de a opri creşterea temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, cel mai îndrăzneț obiectiv existent în Acordul de la Paris, a fost băgat „la terapie intensivă”, precizează Antonio Guterres.

Planeta Pământ este amenințată de o încălzire globală accentuată

Conform ONU, omenirea va trebui să îşi scadă cu 45% emisiile până în 2030 pentru a fi posibilă limitarea măririi temperaturii globale cu cel puțin 1,5 grade Celsius, dar emisiile continuă să crească iar asta se simte la nivel de planetă. Terra s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius după era preindustrială, lucru care a dus la un număr mai mare de canicule, secete, furtuni şi inundaţii catastrofale.

„Problema se agravează”, a spus Antonio Guterres într-un mesaj video, în care a subliniat că în anul 2020 catastrofele climatice „au alungat din casele lor 30 de milioane de persoane – de trei ori mai mult decât numărul persoanelor strămutate din cauza conflictelor armate”.

Citeste si: Cine este posibilul înlocuitor al lui Vladimir Putin! Se plănuiește înlăturarea lui din poziția de lider al Rusiei

„Mergem cu ochii închişi spre o catastrofă climatică” şi „dacă vom continua astfel, putem să spunem adio obiectivului de +1,5 grade Celsius”, iar „cel de +2 grade Celsius ar putea deveni şi el imposibil de atins”.

Chiar dacă ţările vor respecta

promisiunile făcute la Paris, emisiile ar urma să se mărească în continuare cu 14% până la finalul acestui deceniu, astfel că ar urma o încălzire „catastrofală”  de 2,7 grade Celsius, a transmis Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC).

Războiul ruso-ucrainean ar putea opri demersurile pentru stabilizarea climei pe Terra

Război

Războiul ruso-ucrainean ar putea opri demersurile pentru stabilizarea climei pe Terra

[Sursa foto: Twitter]

Invazia pornită de Vladimir Putin în Ucraina ar putea să afecteze și mai mult demersurile pentru stabilizarea climei planetei, a adăugat Antonio Guterres, având în vedere că multe ţări s-au implicat într-o căutare disperată de noi surse de aprovizionare cu gaze naturale şi cu petrol pentru a acoperi pierderile cauzate de oprirea importurilor din Rusia, întărind, astfel, dependenţa lor de combustibilii fosili.

În urmă cu un an, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a postat un raport care demonstra că o creştere cu maxim 1,5 grade Celsius a temperaturii globale ar fi catastrofală cu orice nouă exploatare de petrol şi de gaze naturale sau cu orice nouă termocentrală pe bază de cărbune.

Citeste si: NATO trimite noi trupe în România. Mircea Geoană: Rusia înțelege cel mai bine mesajul forței

China şi India, care au are nevoie de cărbuni, au refuzat să adere pe deplin la planul de +1,5 grade Celsius şi să facă planuri mai ambiţioase legate de reducerea emisiilor pe termen scurt.

„Vestea bună este că toate guvernele din G20 – inclusiv cele din China, Japonia şi Coreea de Sud – au acceptat să nu mai finanţeze exploatări de cărbune în străinătate”, a subliniat Antonio Guterres.

„Aceste ţări trebuie să facă acum, de urgenţă, acelaşi lucru la ele acasă”, a mai declarat secretarul general al ONU.

Sarcina de a furniza banii, tehnologia şi know-how-ul indispensabile pentru economiile emergente şi eliminarea cărbunelui din portofoliile energetice este acum pusă în cârca naţiunilor bogate, a atenționat Antonio Guterres.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Aproape 80.000 de ucraineni au ales sa rămână în România, iar peste 3.000 de ucraineni au reușit să se angajeze cu formele legale

Nemții iau cu asalt casele de amanet pentru plata facturilor și altor cheltuieli curente (DW)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Volodimir Zelenski: Ierusalimul este locul potrivit pentru discuţii de pace cu Rusia

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies