Peste 40% dintre șoferi rămân fără permis după un rezultat fals-pozitiv la DrugTest. Ce spun autoritățile

Author: Bianca Vidoi

Peste 40% dintre șoferi rămân fără permis după un rezultat fals-pozitiv la DrugTest

Sursa: Shutterstock

Numărul cazurilor în care șoferii rămân fără permis de conducere după un rezultat fals-pozitiv la DrugTest a crescut pe parcursul anilor.

Din totalul șoferilor care primesc un rezultat pozitiv la testele rapide antidrog, 40% dintre aceștia sunt nevinovați, rezultatele arătând un fals-pozitiv. Chiar dacă șoferii nu au consumat substanțe interzise, aceștia au permisul de conducere suspendat pentru 72 de ore. Iată ce spun autoritățile.

Peste 40% dintre șoferi rămân fără permis după un rezultat fals-pozitiv la DrugTest

Pe parcursul a 10 luni, mai exact între luna iulie 2024 și aprilie 2025, Poliția Română a raportat 3.367 de cazuri în care rezultatul arătat de DrugTest-ul aplicat în trafic a fost pozitiv. Cu toate acestea, în 43% dintre aceste cazuri, rezultatele analizelor de laborator au arătat că șoferii nu consumaseră substanțe interzise, fiind astfel un rezultat fals-pozitiv.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a primit date de la Inspectoratul General al Poliției Române, numerele fiind îngrijorătoare. Mai exact, în perioada 18 iulie 2024 și 28 aprilie 2025, 3.367

de testări preliminare pozitive cu aparatele Dräger DrugTest-5000 au fost înregistrate de autorități. Dintre acestea, 1.450 de cazuri au fost infirmate ulterior prin analize toxicologice de laborator, mai exact 43% dintre cazuri au fost de fals-pozitiv la DrugTest.

Peste 40% dintre șoferi rămân fără permis după un rezultat fals-pozitiv la DrugTest
[Sursa: Shutterstock]

Citește și: 1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o petiție pentru ca șoferii să nu mai rămână fără permis până la sosirea rezultatelor testelor de sânge și urină

Legislația în vigoare presupune ca aceste teste DrugTest realizate în trafic să aibă caracter preliminar, însă conducătorii auto au parte de consecințe legale imediate. Șoferilor aflați în această situație li se suspendă permisul de conducere pentru 72 de ore, chiar dacă nu au consumat substanțe interzise.

Împreună cu rezultatul fals-pozitiv la DrugTest, șoferii își pătează reputația sau își pot pierde locul de muncă sau chiar familia.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Care este ultimul mesaj postat de Anca Alexa, tehnicianul dentar din Iași, care s-a stins din viață în propriul cabinet. „Vă doresc să rezistați la căderi.”

Ce spun autoritățile

Inspectoratul General al Poliției Române a explicat că există o multitudine de motive pentru care rezultatul DrugTest poate fi unul fals-pozitiv. Aceste diferențe se pot explica prin „diferențele dintre tipurile de probe analizate (salivă vs. sânge/urină), metodele distincte de recoltare și analiză, sensibilitatea aparatelor la anumiți compuși sau posibilitatea ca substanțele să fi fost prezente într-o concentrație nedetectabilă prin metodele de laborator.”, a răspuns Inspectoratul General al Poliției Române, potrivit facias.ro.

Peste 40% dintre șoferi rămân fără permis după un rezultat fals-pozitiv la DrugTest
[Sursa: Shutterstock]

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a câștigat procesul împotriva Inspectoratului General al Poliției Române, judecătorii obligând astfel IGPR să facă publice informațiile legale de alimentele, suplimentele alimentare sau substanțele active ale medicamentelor care pot genera rezultate fals pozitive.

Mai mult de atât, IGPR este obligat să pună la dispoziția românilor informații referitoare la numărul și modelul dispozitivelor ce urmează să fie achiziționate și distribuite în toată țara.