Pensionarii primesc o nouă veste. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare? Anunțul făcut de Marius Budăi

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 11 mai 2022, 16:59

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare? Anunțul făcut de Marius Budăi

Sursa: Facebook Marius Budăi

Marius Budăi a vorbit despre vârsta de pensionare. Iată ce a anunțat ministrul Muncii.

Marius Budăi a făcut un anunț important pentru pensionarii români. Ministrul Muncii a vorbit, recent, despre vârsta de pensionare.

Citește si: Marius Budăi, despre înghețarea veniturilor: "Trebuie să spunem și adevărul"

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare?

Ministrul Muncii, Marius Budăi a oferit noi informații despre vârsta de pensionare din România.

Oficialul a anunțat că o anumită categorie de români poate ieși mai târziu la pensie.

Mai exact, ministrul Muncii a dezvăluit că vârsta de pensionare pentru femeile din România va crește. La câți ani vor ieși femeile la pensie?

Ei bine, potrivit ministrului, vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni. Însă, aceasta va crește treptat până la egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani. 

Citește si: Legea prin care au fost anulate pensiile speciale primite de parlamentari, declarată neconstituțională

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă minimă de timp.

“Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei crește oricum în baza legii actuale 263 și va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată.

Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030”, a mai precizat ministrul Muncii, Marius Budăi la Antena 3.

În cazul bărbaților, vârsta standard de pensionare este la 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 6 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.

Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

De asemenea, Doina Pârcălabu, fost șef la Casei de Pensii, a mărturisit că egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani la femei și bărbați se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, deoarece speranțele de viață ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte țări.

Pe ce dată vor fi plătite pensiile în ianuarie 2023. Pensionarii își vor primi banii cu întârziere la început de an

Potrivit acesteia, în cazul femeile care au mai mulți copii,  "în acest moment, cele care au născut și crescut mai mulți copii nu au reducere de vârstă conform reglementării prezente, dar în Legea din 2019 care a fost amânată la publicare sunt prevederi potrivit cărora vârsta de pensionare scade în funcție de numărul de copii născuți".

Șeful Casei de Pensii a explicat cum se calculează pensia. Daniel Baciu a arătat că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar.

"La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare", a punctat șeful Casei de Pensii.

 


Bia, primele semne de gelozie, în Casa iubirii! Concurenta i-a adus reproșuri dure lui Andrei, pentru ca a fost mult prea tandru cu Emma în camera roșie! „Am auzit că ai strâns-o foarte tare în brațe”

Andrei îi stârnește gelozia frumoasei Bia, după ce o va îmbrățișa pe Emma în camera roșie! „Mie nu-mi place să mă joc!” Iată ce reproșuri dure i-a adus concurenta lui Andrei!

Cookies