Deficitul bugetar în creștere alarmantă ar putea forța autoritățile să înghețe pensiile și salariile bugetarilor pentru o perioadă de doi ani, potrivit unor analize recente ale specialiștilor în economie.
Citește și: Când primesc pensionarii a doua tranșă a ajutorului de 800 de lei, de la stat
Pensii și salarii înghețate timp de doi ani. Deficitul bugetar, un pericol iminent
În prezent, deficitul bugetar al României a depășit pragul de 53%, ceea ce înseamnă că se apropie periculos de nivelurile critice stabilite de Comisia Europeană. Dacă acest deficit va atinge 55%, orice majorare de pensii va fi automat blocată, iar la peste 60%, va intra în vigoare mecanismul de reducere a datoriei publice, impus de regulamentele europene.
Această situație tensionată pune presiune uriașă pe bugetul de stat, în condițiile în care cheltuielile lunare cu pensiile și salariile din sectorul public depășesc 10 miliarde de lei, scrie CANCAN.
„Deficitul general guvernamental s-a situat la 9,3% din PIB în 2024, alimentat de majorările ridicate de pensii și salarii în sectorul public, și ar urma să scadă modest, la 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% din PIB în 2026, reflectând pachetul de măsuri implementat la finalul lui 2024”, transmite Comisia Europeană.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Guvernul, nevoit să taie din cheltuieli
Pentru a evita sancțiuni din partea Comisiei Europene și blocarea fondurilor europene, Guvernul este constrâns să ia măsuri drastice de reducere a cheltuielilor. Una dintre opțiunile discutate intens de experți este înghețarea pensiilor și salariilor pentru următorii doi ani, o măsură care ar putea aduce economii considerabile la bugetul de stat.
„Nu văd în momentul de față nicio creștere a pensiilor în orizontul următorilor 2 ani având în vedere situația gravă în care se află bugetul de stat. Din păcate, să ne așteptăm ca pensiile să rămână la acest nivel cel puțin 2 ani de acum încolo, indexările urmând să fie anulate de criza financiară majoră în care se află statul român”, a explicat economistul Adrian Negrescu.
Dacă măsura de înghețare va fi pusă în aplicare, efectele se vor resimți profund în rândul pensionarilor. Estimările arată că aceștia ar putea pierde, în medie, între 400 și 700 de lei lunar față de nivelul la care ar fi ajuns pensiile în urma majorărilor prevăzute.
Totodată, și salariile bugetarilor ar fi afectate, ceea ce va avea un impact negativ asupra consumului și, implicit, asupra creșterii economice.
Pentru ca majorările promise să fie onorate, statul român ar trebui să aloce în 2026 aproximativ 10 miliarde de lei doar pentru acoperirea noilor creșteri ale pensiilor. O a treia majorare, estimată la 7%, este programată pentru începutul anului 2027.