Pensii 2023. Cresc pensiile începând cu luna septembrie. Persoanele care vor lua mai mulți bani din această toamnă

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 27 apr 2023, 10:57

Calculele urmează să fie efectuate până în luna septembrie

Sursa: Shutterstock

Pensii 2023. Vești bune pentru români, căci cresc pensiile din luna septembrie a acestui an. O nouă reformă va aduce mai mulți bani în buzunarele beneficiarilor în mai puțin de jumătate de an.

Pensii 2023. Cresc pensiile pentru o parte dintre români, chiar din luna septembrie. Până în prima lună de toamnă, toate dosarele urmează să fie evaluate.

Pensii 2023. Cresc pensiile românilor

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a anunțat că, începând cu luna septembrie, vor crește pensiile românilor. Din nefericire, măsura se va aplica doar pentru o parte dintre beneficiari, nu pentru toți.

Mai mult decât atât, nicio pensie nu va scădea, ci singura schimbare care va intra în vigoare datorită reformei va fi majorarea anumitor pensii.

Conform președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, „în urma acestui proces de recalculare, nicio pensie nu va scădea. Pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare”.

Calculele urmează să fie efectuate până în luna septembrie, luând în calcul faptul că, de ceva timp, s-a început recalcularea pensiilor.

Citește și: Anunț de ultimă oră despre salariile românilor. Vor fi sau nu acestea înghețate și cum sunt afectate de gaura bugetară

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Acest proces de evaluare este unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată, care se va face în baza noii legi a pensiilor privind sistemul public de pensii. Colegii mei lucrează foarte intens, am depășit 75%, ne apropiem de un procent de aproape 80%, pot să spun că unele case de pensii au depășit chiar 80% din numărul total de dosare pe care le au de evaluat (…).

Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important”, a mai anunțat acesta.

Recalcularea se va face după evaluarea tuturor dosarelor

Evaluarea dosarelor se face în funcție de două criterii: corectarea dosarelor care se află în plată și separarea stagiilor de cotizare necontributive și contributive.

În prezent, din aproximativ 4,7 milioane de dosare de evaluat, sunt aproape gata 3,5 milioane.

„Noul act normativ exact asta urmărește, să reajusteze pensiile, pe același număr de puncte să avem același cuantum de pensie, pe aceeași contributivitate să avem aceeași pensie în plată”, a mai transmis oficialul.

Citește și: Vești bune pentru salariați! Valoarea bonurilor de masă crește la 40 de lei

Mai mult decât atât, tot din acest an, se dorește ca tichetele de masă să fie majorate. Dacă propunerea va fi acceptată, acestea ar putea ajunge de la 30 de lei, cât sunt în prezent, la 35 sau chiar 40 de lei.