Ce români vor putea primi ajutorul de 4.000 de lei din partea Comisiei Europene. Voucherele vor fi acordate în a doua parte a anului 2023

Author: Bianca Vidoi

Ce români vor putea primi ajutorul de 4.000 de lei din partea Comisiei Europene

Sursa: PixaBay

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunțat pregătirea unui noi proiect, susținut de Comisia Europeană, prin care românii pot primi 4.000 de lei.

Marcel Boloş a anunțat că peste 200.000 de români vor putea beneficia de vouchere în valoare de 4.000 de lei, ce vor putea fi folosite pentru renovarea locuinței sau schimbarea electrocasnicelor.

Citește și: Ajutor financiar în valoare de 4000 de lei, anunțat de ministrul Marcel Boloș. Românii care primesc mai mulți bani de la stat

Ce români vor putea primi ajutorul de 4.000 de lei din partea Comisiei Europene

Bugetul alocat de către Comisia Europeană pentru acest proiect este de 670 de milioane de euro, bani ce ar trebui să fie suficienți pentru 220.000 de persoane. Fiecare persoană va putea beneficia de un voucher în valoare de 4.000 de lei pentru renovarea locuinței sau pentru schimbarea electrocasnicelor. 

Sutele de mii de români ce ar putea beneficia de acest ajutor din partea Comisiei Europene trebuie să țină cont de mai mute condiții pentru a depune cererea.

Persoanele ce pot beneficia de ajutorul în valoare de 4.000 de lei trebuie să facă parte din una din următoarele categorii:

  • familiile cu copii mulți, peste cinci; 
  • persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani 
  • persoanele cu dizabilități.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat că acesta este un serviciu social personalizat, prin care 3 experți ai celor aproximativ 2.000

de centre sociale din România vor dezvolta anchete cu privire la persoanele ce își doresc să depună cerere pentru acest ajutor, iar în funcție de investigația acestora se va stabili dacă au nevoie de un astfel de ajutor.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Încercăm prin anchetele sociale şi prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcţiona pe lângă autorităţile locale, să finanţăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical şi cel educaţional.

Cei trei experţi vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu are nevoie de întreţinerea locuinţei şi de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la Bucureşti şi după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a anunțat Marcel Boloș.

Această măsură trebuie să fie acceptată prima dată de Guvern, după care primăriile vor trebui să depună aplicații de finanţare, iar abia în luna septembrie această măsură poate fi pusă în aplicare.

Citește și: Vești bune pentru acești români! Pot primi până la 8.500 lei de la stat! Iată cine sunt beneficiarii

Există două tipuri de vouchere

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat că vor fi două tipuri de vouchere disponibile în a doua parte a anului 2023, unul pentru condițiile de locuire și de reparare a locuințelor, în valoare de 4.000 de lei și unul pentru schimbarea echipamentelor electrocasnice esențiale, mai exact aragazul, maşina de spălat şi frigiderul, în valoare de 4.000 de lei.

„Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condiţiile de locuire, de reparare a locuinţelor, de 4.000 lei/voucher. Şi avem şi voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esenţiale, precum aragazul, maşina de spălat şi frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Şi acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei”, a explicat Marcel Boloș, potrivit hotnews.ro.

Citește și: Anunț important pentru românii cu pensii sub 2.000 lei! Casa de Pensii a dat vestea oficială