Pe ce dată se dau ceasurile cu o oră înapoi toamna asta. România revine la ora de iarnă în octombrie 2022

,
ora de iarna

Când trece România la ora de iarnă

[Sursa foto: PixaBay]

România trece în fiecare an la ora de iarnă, în ultimul weekend al lunii octombrie.

În acel weekend va avea loc schimbarea orei și din acel moment vom avea parte de nopți mai lungi și mai multe ore de somn, dar ora de iarnă nu este neapărat favorabilă pentru corpul nostru.

Citeste si: România ar putea stinge lumina la orele de vârf. Recomandarea a fost făcută de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

România revine la ora de iarnă

ora de iarna

Schimbarea orei va avea loc în ultimul weekend din luna octombrie

[Sursa foto: PixaBay]

Trecerea la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Pe data de 23 septembrie a avut loc echinocțiul de toamnă, ceea ce reprezintă că vara s-a terminat. În ziua cu echinocțiul, ziua și noaptea sunt egale, iar astfel de momente le întâlnim de două ori pe an.

Schimbarea la ora de iarnă se face în fiecare an, în ultimul weekend din luna octombrie, în noaptea dintre sâmbătă și duminică. În acea noapte ceasurile se vor da înapoi, ora 04:00 va fi ora 03:00.

Ziua respectivă, adică data de 30 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an și va avea 25 de ore în loc de 24, așa cum suntem obișnuiți.

Schimbarea orei a început încă din anul 1907 iar conceptul îi aparține neo-zeelandezului George Vernon Hudson. Aceasta a dorit să folosească mai multă lumină naturală pentru a economisi resurse. În România, schimbarea orei s-a implementat în anul 1932, dar până în anul 1940, când această oră de vară a fost suspendată. După 39 de ani, România s-a reîntors la ora de vară.

Citeste si: Când se schimbă ora în România. Efectele pe care trecerea la ora de iarnă 2022 le are asupra organismului

Cum ne afectează ora de iarnă

ora de iarna

Cum ne afectează schimbarea orei

[Sursa foto: PixaBay]

Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat în anul 2017 un studiu din care rezultă că această schimbare a orei nu are niciun beneficiu pentru noi. Din contră, această schimbare a orei are mai multe aspecte negative supra sănătății umane, agriculturii și siguranței în traficul rutier. Trecerea la ora de iarnă poate să afecteze oamenii, aceștia pot trece prin diferite stări de oboseală, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.

Pentru a ne ajuta corpul să se adapteze acestei schimbări, ar trebui ca până la cel târziu ora 22:00 să ne culcăm și să evităm cât de mult posibil expunerea la lumina albastră artificială emisă de ecranele telefoanelor mobile înainte de somn. De preferat este să ne trezim în fiecare dimineață la aceeași oră și să ținem cont de ceea ce mâncăm, să avem o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și semințe, care au în compoziție uleiuri și grăsimi sănătoase.

Citeste si: Totul despre astenia de toamna! Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o stare de spirit trecatoare! Iata care sunt cele mai bune remedii prin care o puteti combate!

Surse: unica.ro, libertatea.ro, doc.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

LIVE UPDATE Ziua 216 de război în Ucraina. Rușii fug de mobilizarea parțială ordonată de Putin. Este ultima zi de referendum organizat de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina

Șocant! Bărbat omorât în bătaie, în plină zi, într-o piață din Târgoviște

LIVE UPDATE Ziua 216 de război în Ucraina. Rușii fug de mobilizarea parțială ordonată de Putin. Este ultima zi de referendum organizat de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina

Cum arată Simona Halep după operația la nas. Imagini cu sportiva înainte și după intervenție. Cât de vizibile sunt diferențele

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies