Pavelele, o soluție multifuncțională pentru amenajări exterioare!

Author: Oana Iosif
video Foto(4)

Dacă primul gând când te gândești la pavele este legat de amenajarea aleilor și a teraselor, vei fi încântat să afli cum poți să realizezi o amenajare integrată cu obiecte de mobilier exterior, realizate din elemente de pavaj. În acest fel, obții un spațiu unitar, estetic si durabil.

Living roomul din curte

Living roomul din curte – sau, pe româneste, sufrageria din aer liber – este una dintre tendințele de design exterior care are cea mai rapidă dezvoltare în ultimii ani.  Când ne gândim la popularitatea acestui trend, se naște întrebarea: care este diferența dintre o alee mai lată, pe care așezăm câteva scaune în jurul unei mese, și un living room  exterior în adevăratul sens al cuvântului? Răspunsul este simplu: confortul!

Un living room înseamnă mai mult decât scaune pe care să te odihnești, în jurul unei măsuțe de cafea. Este un loc placut, îmbietor, care oferă senzația de relaxare plăcută. Un spațiu în care oamenii își doresc să petreacă timp atât în singurătate, cât și în compania prietenilor.  Pentru a obține acest efect, este important să aplicam tehnici și principii de design interior în amenajarea acestui spațiu special.

Care este elementul central al unui living room la interior? Cu siguranță, un șemineu! Din mai multe puncte de vedere. La începuturi, rolul lui era cel funcțional: acela de a încălzi locuința. În prezent, chiar dacă avem alte surse de căldură, popularitatea șemineului nu a scăzut deloc, ba dimpotriva! De ce? Pentru că acea căldură pe care ne-o oferă nu este doar fizică, este și emoțională. Când petrecem timp în fața unui foc alături de cei dragi, se creează o legătură puternică la nivel primar, instinctual.

Focarul – elementul central al unui living modern

Acesta este motivul pentru care una dintre cele mai ușoare modalități de a crea o atmosferă caldă, din punct de vedere emoțional, la exterior este să construiești un focar. Astfel, poți folosi spațiul respectiv ca living tot timpul anului. Lunile de iarna și, în special Sărbătorile, au un alt farmec mai ales cand petreci seri plăcute la gura focului, alături de familie și prieteni, la o cană cu vin fiert și o tolbă de amintiri.

Sfaturi: Lasă suficient spațiu de trecere în jurul lui. Flăcările se pot ridica destul de mult și, în funcție de cum bate vântul, există riscul să ajungă la obiectele prea apropiate și să le distrugă sau chiar, dacă focul este lăsat nesupravegheat, să provoace un incendiu.

Pentru a finaliza amenajarea cu stil, adaugă elemente de design de interior: o canapea de exterior, două fotolii, felinare sau lampadare, pentru o lumină cât mai plăcută, perne multicolore și orice alt accesoriu care îți place și se integrează în atmosfera. Vara, acoperind cuva șemineului cu un capac, obții o masa excelentă pentru a servi bunătățuri în timpul zilei, iar în interior poți să depozitezi o pătură, o carte sau alte lucruri necesare pentru petrecerea timpului în aer liber.

Bucătăria de vară

Bucătăria de vară poate constitui o construcție de sine stătătoare, beneficiind de toate dotările cu care suntem obișnuiți într-o bucătărie clasică (lavoar, blat de lucru, mașină de gătit, frigider, spații de depozitare, zona dedicată servirii mesei etc.) sau doar o mică zonă atașată casei (cu scaune, o măsuță și un grătar).

Dacă din bucătăriile de vară moderne nu lipsesc grătarele profesionale, barul sau televizorul, în cele rustice regăsim adesea tradiționalul cuptor cu lemne al bunicii. Aceasta pentru că amenajarea unei bucătării de vară nu este deloc o idee nouă, ea regăsindu-se de sute de ani atât în gospodăriile țărănești cât și pe lângă castelele nobiliare.

Filigoria

 

O altă construcție care poate integra sau nu cele două tipuri de ansambluri menționate mai sus, sau nu, este foisorul. În funcție de spațiul disponibil și de destinație, foișorul își îndeplinește rolul primar pentru care este atat de îndrăgit vara: te protejează de razele arzătoare ale soarelui. Cu o băncuță, două șezlonguri sau un living complex de exterior, oricare dintre variante îți va permite să inspiri aer curat și să te răcorești.

În funcție de spațiul și de bugetul disponibil, poți investi într-o bucătărie de vară, un living exterior sau un foișor; cu siguranță, însă, indiferent de alegeri, plăcerea de a-ți savura cafeaua sau ceaiul de dimineață ascultând cântecul păsărilor sau de a lua cina cu familia sau prietenii în răcoarea serii în cântecul greierilor va fi aceeași.

3 sfaturi pentru a te bucura de pavaj cât mai mult timp

 

Pavelele de calitate sunt o investiție pe termen lung, de zeci de ani. Așadar, înainte să faci achiziția, e bine să te asiguri că alegi cele mai bune produse de pe piața, de la un producator de încredere.

 

Alege o echipă de montatori profesioniști!

Deși, la prima părere, pare un sfat de bun simț, în practică sunt clienți care, pentru a face economie, își montează singuri produsele. Atenție! Lipsa de experiență în pregătirea terenului pe care se monteaza pavelele și în montajul propriu-zis își pot spune cuvântul.

Este important de reținut că o echipă cu experiență îți montează pavajul rapid, estetic și funcțional și îți oferă și certificat de garanție a montajului. Acesta este un aspect important, deoarece, așa cum menționam anterior, garanția produsului oferită de producător nu acoperă și cazurile în care pavelele nu au fost montate corespunzător. De exemplu, dacă, în timp, pavajul începe să se deniveleze sau să se lase pe margini, este vorba, cu siguranță, de o punere în operă defectuoasă, pentru care producătorul nu este vinovat.

Respectă indicațiile montatorilor privind suprafața pe care se montează pavelele!

Sunt dese cazurile în care clienții, în necunoștintă de cauză, consideră că pavelele ar trebui montate pe betonul deja existent, pentru stabilitate și durabilitate crescute. Sau, din aceleași considerente, le solicită montatorilor să le amplaseze în șapa umedă, de nisip amestecat cu ciment. Aceste practici sunt eronate și le aduc clienților un mare deserviciu: apariția eflorescenței și menținerea umidității pavajului, care, în timp, poate afecta calitatea și estetica produsului.

Explicația este simplă: montajul pavelelor în pat de nisip este cea mai buna soluție deoarece astfel apa pătrunde prin rosturi și se poate scurge direct în pământ. Când pavelele sunt montate pe beton, apa nu se poate scurge și rămâne infiltrată în pavele sau băltește. În aceste condiții, se va elimina doar prin evaporare, într-o perioadă mai lungă de timp. Astfel, apare eflorescența, care are drept consecință pătarea pavajului cu acele pete inestetice, albicioase, care se curăță în timp îndelungat.

Sfat: dacă suprafața pe care dorești să o pavezi este betonată, nu este obligatoriu să elimini betonul. Este suficient ca montatorii să facă 5-6 găuri pe metru pătrat în ciment, suficient de adânci încât apa pătrunsă printre rosturi să se poată scurge în pamant.

Întreține corect pavajul!

Un pavaj corect întreținut și menținut în permanență curat va fi mai rezistent și mai durabil, iar aspectul pavelelor nu va avea de suferit odată cu trecerea anilor.

Printre cele mai uzuale sfaturi de întreținere se numără:

 

  • curăță pavajul de pete imediat ce acestea apar;

  • înlătură zăpada sau gheața rapid, cu ustensile din plastic rezistent, nu metalice, deoarece acestea pot zgâria/ciobi pavajul;

  • execută operațiunea de impregnare a pavajului o dată la 2-3 ani, pentru a-i spori calitățile naturale.

Mai multe informații utile despre întreținerea corectă a pavajului găsești aici. Obține acum garanția extinsă și bucură-te de amenajarea ta cât mai mult timp!