Pastilele cu iod, distribuite gratuit prin intermediul farmaciilor. Cine le va primi și când ar trebui administrate

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 29 mar 2023, 04:20

Pastilele cu iod vor fi distribuite prin intermediul farmaciilor 

Sursa: PixaBay

Autoritățile au anunțat că va începe distribuirea pastilelor cu iod și că acest lucru se va face prin intermediul farmaciilor. Cine poate obține astfel de pastile și în ce situații pot fi folosite?

Un ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, a stabilit că pastilele cu iod

vor fi distribuite gratuit în farmacii. Cu toate acestea, doar anumite persoane vor putea primi pastilele cu iod, pe baza unei prescripții medicale. 

Cum vor fi distribuite pastilele cu iod?

După ce Ministerul Sănătății a decis în urmă cu mai multe luni că persoanele cu vârsta până în 40 de ani ar trebui să primească gratuit pastile cu iod, acum, un ordin al Ministerului Sănătății apărut în Monitorul Oficial a

stabilit cum vor fi distribuite aceste pastile. Mai exact, acestea vor ajunge în farmaciile comunitare, însă pentru a le primi în mod gratuit, persoanele cu vârsta de până la 40 de ani trebuie să prezinte o rețetă eliberată de medicul de familie. 

„Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65

mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor, respectiv pentru pacientul lipsit de discernământ, aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripția medicală pe numele pacientului minor, respectiv al pacientului lipsit de discernământ. După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din lista.”, se arată în ordinul Ministerului Sănătății.

Medicii de familie pot elibera doar o singură

dată rețeta pentru comprimatele de iodură de potasiu. În acest caz există o singură excepție și anume situația în care o persoană pierde prescripția medicală. Pentru a rezolva această problemă, medicul de familie eliberează un duplicat. Pentru minori, rețetele se eliberează reprezentantului legal.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Ministerul Sănătății a anunțat că va publica pe site-ul oficial lista farmaciilor care vor primi pastilele cu iod. În momentul în care persoanele eligibile se vor prezenta la farmacie pentru a ridica aceste pastile, acestea vor trebui să semneze acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate. Prin acest acord, cei care primesc pastilele cu iod își vor lua angajamentul că vor folosi comprimatele doar în momentul în care autoritățile competente le vor comunica acest lucru.

Citeste si: Medicamentele fără prescripție medicală, mai scumpe cu 25%

Ucraina a pierdut întreg contactul cu centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Cum trebuie administrate pastilele cu iod?

Chiar dacă persoanele cu vârsta de până la 40 de ani vor primi pastile cu iod în perioada imediat următoare, autoritățile atrag atenția că aceste pastile nu trebuie administrate preventiv, ci doar în cazul unui incident nucelar, imediat după indicațiile autorităților. Ministerul Sănătății a anunțat că în caz de accident nuclear, oamenii vor fi informați prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă în legătură cu administrarea pastilelor de iod, conform legislatie.just.ro.

În caz de accident nuclear, Ministerul Sănătății a precizat că pastilele de iod se administrează pe cale orală și că pot fi înghițite sau mestecate. În cazul copiilor, acestea pot fi zdrobite și amestecate cu apă, suc de fructe, miere, iaurt. Comprimatele trebuie administrate, în caz de accident nuclear, cât mai curând posibil după expunerea la radiații. 

Citeste si: Ministerul Sănătății începe distribuirea pastilelor cu iod. Când și cum trebuie administrată iodura de potasiu

 


Un nou episod al serialului turcesc „ Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.