Paște 2022. Rugăciunea din Sâmbăta Mare. Ce trebuie să rostim în ziua îngropării Mântuitorului

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 21 ian 2023, 03:00

Rugăciunea care se rostește în Sâmbăta Mare, ziua îngropării Mântuitorului Iisus Hristos. 

Sursa: PixaBay

Sâmbăta Mare este ultima zi din postul Paștelui și cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor deoarece reprezintă puntea de legătura între Moartea și Învierea lui Hristos. Care este rugăciunea din Sâmbăta Mare și ce trebuie să rostim în ziua îngropării Mântuitorului Iisus Hristos.

În Sfânta și Marea Sâmbătă prăznuim îngroparea dumnezeiască și trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea la iad. Aceasta este rugăciunea din Sâmbăta Mare care trebuie rostită în ziua îngropării Mântuitorului Iisus Hristos. 

Citeste si: Paște 2022- Săptămâna Mare. Când se trece pe sub masă și semnificație are acest obicei 

Paște 2022. Rugăciunea din Sâmbăta Mare 

În Sâmbăta Mare sărbătorim înfrângerea  morții  de către Hristos, Învierea fiind mărturie a acestui fapt. Aceasta este o zi tainică, al cărui înțeles nu poate fi tălmăcit de mintea omenească. Hristos zace mort, cu trupul în mormânt.

Cu toate acestea, în acest moment al unei aparente înfrângeri asupra Vieții, moartea este cea care a fost învinsă. Sufletul lui Hristos s-a pogorât la iad, precum se întâmpla cu toate celelalte până la acea vreme.

Însă sufletul său nu e ca toate celelalte. El este Dumnezeu și Om. Iadul nu are putere asupra Sa. Încearcă să Îl rețină, ca pe restul sufletelor de la Adam și Eva, dar nu izbutește.

Citeste si: Câte minute se fierb ouăle de Paște. Care sunt timpii pentru ouă de nota 10

Viața din Iisus Domnul de Viață Dătător luminează negura Iadului precum luminează lumânarea cămara mică și întunecată.

Puterea iadului este distrusă nu numai prin Hristos ci și prin următorii săi credincioși, adică fiecare dintre noi.

Antiteza dintre trupul lui Hristos zăcând în mormânt și conștiința că prin aceasta a învins moartea, creează un sentiment de tristețe îmbinat cu bucurie (unic în ortodoxie) care să tacă tot trupul omenesc și să stea cu frică și cu cutremur, și nimic pământesc întru sine să nu gândească, căci Împăratul împăraților și Domnul  

domnilor   merge să se junghie și să se dea spre mâncare credincioșilor   „(Heruvic din Sâmbăta Mare). 

Rugăciunea care se rostește în Sâmbăta Mare, ziua îngropării Mântuitorului Iisus Hristos 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

"Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr.

De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Citeste si: Paște 2022. Rugăciunea care se rostește în Joia Neagră – ultima zi a lui Iisus Hristos pe Pământ. Ce rugăciune a spus Mântuitorul în Grădina Ghetsimani

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Citeste si: Când se sărbătorește Sfântul Gheorghe în 2022. De ce a fost schimbată data sărbătorii anul acesta

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile  Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă.

Nu încetaţi a vă ruga pentru ca, prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin!". Aceasta este Rugăciunea care se rostește în Sâmbăta Mare, ziua îngropării Mântuitorului  Iisus Hristos. 

 

Sursa: doxologia.ro

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!