Câte minute se fierb ouăle de Paște. Care sunt timpii pentru ouă de nota 10

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 20 ian 2023, 15:00

Cât se fierb ouăle de Paște

Sursa: PixaBay

Câte minute se fierb ouăle de Paște și cum trebuie să fie focul astfel încât ouăle să nu se crape vă spunem noi. Țineți cont de sfaturile de mai jos și veți obține ouăle perfecte în Joia Mare.

Pentru că mâine este Joia Mare, zi în care în mod tradțional se vopsesc ouăle pentru sărbătoarea Învierii Domnului, noi vă vom dezvălui câteva trucuri pentru a obține ouăle perfecte.

Ține cont de cum să alegi cele mai bune ouă și de cât timp se fierb ouăle de Paște în Joia Mare pentru a obține ouă vopsite perfect și cu un luciu deosebit.

Citeste si: Cum se vopsesc corect ouăle de Paște. Care este semnificația acestei tradiții și când trebuie respectată

Cât timp se fierb ouăle de Paște 

Ouă crăpate cu albușul plin de vopsea reprezintă coșmarul tuturor gospodinelor în perioada sărbătorilor pascale. Pentru că mâine este Joia Mare, zi în care în mod tradițional se vopsesc și se încondeiază ouăle, noi vă prezentăm câte trucuri de care să țineți cont atunci când va apucati de treaba. 

De cât timp se fierb ouăle pentru Paște  depinde rezultatul final și pentru că știm că nimeni nu își dorește niște ouă crăpate sau fierte insuficient, vă spunem care sunt timpii de fierbere necesaari pentru a obține niste ouă de nota 10 pe care să le puneți pe masa de Paște. 

Înainte de a trece la informația referitoare la cât timp se fierb ouăle de Paște trebuie să vă spunem că este foarte importantă modalitatea în care așezați ouăle în oală înainte de a calcula în câte minute se fierb ouăle în Joia Mare. 

Așezați ouăle într-un singur strat pe fundul cratiței. Adăugați mai multă apă astfel încât ouăle să fie acoperite de cel puțin un centimetru sau doi de apă.

Cu cât sunt mai multe ouă care se înghesuie în cratiță, cu atât mai multă apă ar trebui să aveți peste ouă. 6 ouă ar trebui să fie acoperite de cel puțin un centimetru, iar între 7 și 12 ouă, de 2 centimetri. 

Când se fierb ouăle de Paște, ai grijă ca focul să fie mic spre mediu, pentru a evita crăparea sau spargerea lor. 

Nu pune ouăle la fiert imediat ce le-ai scos din frigider. Ai puțină răbdare să ajungă la o temperatură cât mai apropiată de ambient. Vei evita ca acestea să crape în timpul fierberii.

Citeste si: Drob gustos fără carne. Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Nu fierbe apa înainte de a adăuga ouăle. Chiar dacă nu pui ouăle direct din frigider, șocul termic se va resimți, iar coaja ouălor se poate fisura.

După ce acești pași au fost respectați este momentul să vedem câte minute trebuie fierte ouăle de Paște

astfel încât coaja acestora să nu se crape. 

Pune cratița pe plită la foc mare, până când apa începe să fierbă, apoi redu focul.

În funcție de rezultatul dorit, vei lăsa ouăle pe foc între 2 și 15 minute. 

Cum alegi cele mai bune ouă pentru Paște 

Pe lângă cât timp se fierb ouăle pentru Paște mai trebuie să ținem cont și de un alt aspect important și anume cum alegi cele mai bune ouă pentru Paște. 

Că ouăle pe care le vopsim în Joia Mare  trebuie să fie musai proaspete nu reprezintă un secret pentru nimeni, dar cum alegi cele mai bună ouă pentru Paște ține de culoarea lor.

Sfatul nostru este să alegi pentru vopsit  numai ouă albe deoarece pe acestea se prinde cel mai bine culoarea indiferent dacă veți alege să le vopsiți cu vopsea din comerț sau dacă veți alege metoda naturală. 

Citeste si: Rețeta clasică de drob de miel de Paște. A fost transmisă din generație în generație

Dacă este utilizată vopsea din comerț, aceasta trebuie adăugată împreună cu oțet într-un vas. Oțelul ajută la intensificarea culorii. 

Dacă ouăle urmează să fie vopsite prin modalitatea naturală, este recomandată sfecla roșie sau cojile de ceapă roșie.