Paste 2020: Ce se intampla cu slujba de Inviere, anuntul Bisericii

,
lumina la slujba de Paste
lumina la slujba de Paste

Paste 2020: Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a vorbit despre slujba de Inviere, in contextul pandemiei de coronavirus.


In articol:

Una dintre ordonantele militare care este in prezent in vigoare in Romania prevede ca slujbele din lacasele de cult sa se desfasoare fara enoriasi.

In acest context, toata lumea se intreaba ce se va intampla cu slujba de Inviere care ar trebui sa marcheze sarbatoarea Pastelui.

Desi nu exista inca o decizie oficiala, mai multi reprezentanti ai Bisericii au facut declaratii in acest sens.

Citeste si: Singurele tari din lume fara coronavirus

Citeste si: Anosmia: ce este anosmia, apare la multi dintre cei infectati cu coronavirus inainte de celelalte simptome

Paste 2020: cum va avea loc slujba de Inviere

lumanari aprinse
lumanari aprinse

Preotul Ionut Mavrichi, consilier patriarhal, spune ca daca autoritatile nu vor emite noi ordonante slujba de Inviere se va desfasura respectand actualele reglementari in vigoare: preotii vor fi in biserici, iar credinciosii vor sta acasa.

"În cazul in care autoritatile nu vor veni cu noi ordonante, preotii vor sluji slujba de Înviere in biserici, conform situatiei de acum, mai exact conform Ordonanţei Militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei Militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit masuri succesive privind limitarea libertaţii de mişcare şi intrunire a cetaţenilor, ceea ce afecteaza si viata religioasa publica a credincioşilor”, spune Pr. Arhid. Ionut Mavrichi, consilier patriarhal.

De asemenea Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, spune ca lumina sfanta nu va mai fi adusa de la Ierusalim in acest an.

"De la Ierusalim este exclus anul acesta sa mai fie adusa lumina. Lumina este la fel de sfânta si atunci când e aprinsa din candela de pe un altar, din ultimul catun. Știm bine ca nu putem iesi din casa dupa ora 22 fara un motiv aprobat de autoritati", a declarat Vasile Banescu.

"Paştele este pe 19 aprilie. Vom avea timp sa vorbim mai aproape de sărbătoare, atunci când vom cunoaşte şi mai multe detalii despre situaţia reala in care ne vom afla cu toţii. Dacă aceasta se va înrăutăţi, este evident ca slujba de Paşti va putea fi urmărită doar la Trinitas TV/ Radio sau pe paginile de Facebook ale unor parohii", a mai adaugat Vasile Banescu.

Reprezentantii Arhiepiscopiei din Alba Iulia au declarat, pentru Alba24.ro, ca se respecta masurile impuse de autoritati si daca nu vor exista modificari la ordonanta emisa, slujba de la Catedrala din Cetatea Alba Carolina va fi transmisa live.

Mai mult, acestia au declarat ca momentan se cauta solutii pentru crestini ca acestia sa poata lua si avea lumina in casa, in seara de Inviere.

Citeste si: Patriarhul Daniel trimite cărți de rugăciuni gratis spitalelor în care se tratează COVID-19

Paste 2020: cand va fi slujba de Inviere

pictura biserica Ortodoxa
pictura biserica Ortodoxa

In acest an, Pastele ortodox pica in data de 19 aprilie.

Iata si data la care pica cea mai mare sarbatoare a crestinatatii pana in anul 2025:

2019 – 28 aprilie
2020 – 19 aprilie
2021 – 02 mai
2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 05 mai
2025 – 20 aprilie

 

Citește-ne pe

Citește și:

Cum a fost descoperită balada „Mioriţa”. Exilul poetului Alecu Russo şi dedesubturile întregii poveşti

Rezultate BAC 2022. Luni se vor afișa notele la Bacalaureat 2022

Scene sinistre în Timiș, la o descindere a poliției: un bărbat a încercat să se sinucidă lângă cadavrul tatălui său, cu care se baricadase în casă

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Amenzile date pentru necompletarea formularului PLF vor fi anulate, iar banii restituiți

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies