Paște 2020. Anunțul făcut de biserică. Cum vor lua credincioșii "Paştile" și ce trebuie să facă în seara de Înviere?

Autor: B.H.

Pentru că sărbătoarea Învierii Domnului pică într-o perioadă în care România este greu încercată de criza coronavirusului, biserica a decis să publice un ghid cu îndrumări pentru perioada ce urmează.

Pe 19 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății.

Din cauza pandemiei de coronavirus, sărbătoarea va arăta complet diferit în acest an, motiv pentru care Biserica Ortodoxă Română a decis să vină în sprijinul credincioșilor, prezentându-le modul în care se vor desfășura lucrurile în zilele ce urmează.

Citeste si: Romanca ce s-a vindecat de COVID-19 desi medicii nu-i mai dadeau sanse! Si-a revenit dupa 12 zile la Terapie Intensiva!

Cum vor lua credincioșii "Paştile" și ce trebuie să facă în seara de Înviere?

Pe lângă slujba de Florii și obiceiurile din Săptămâna Patimilor, credincioșii și-au pus întrebări referitoare la felul în care vor putea lua "Paştile", pâinea stropită cu agheasmă și vin, dar și Lumina Sfântă din noaptea Învierii.

Iată care sunt precizările bisericii referitoare la sărbătoarea Paștelui în 2020.

"1. Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică  (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020)  ș i vor fi distribuite, de c ă tre voluntari, credincio ș ilor din parohie care solicit ă  aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.

2. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvâr ș e ș te slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

3. Spovedania şi împărtă ș irea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult

şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 22 martie 2020).

Citeste si: Drob de miel: rețeta tradițională

4. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise.

În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor,  în locuri special   amenajate  î n afara l ă ca ş urilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.

5.  Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii),  respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (masc ă  sanitar

ă,  distanţ ă  social ă de  2 metri,  marcată în faţa locului special amenajat).

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

6.  Pentru   credincio ș ii v â rstnici  ş i bolnavi, „ Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie,  precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie.

7. Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală,  Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară  şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

8. Rânduielile liturgice  ș i tipiconale nu se modifică  în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioşilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului,  biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii biserice ș ti prezen ț i, dar fără participarea credincioşilor mireni.

9.  De asemenea,  slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor.  În acest sens, imediat după chemarea  Veni ț i de primi ț i lumin ă!  şi cântarea  Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „ Slavă Sfintei… ”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul  Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare,  apoi toţi clericii vor intra  î n biseric ă, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.

10. La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvâr ș e ș te slujba Învierii, credincio ș ii mireni, av â nd candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau  î n cur ț ile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distan ț a de 2 m, cu salutul pascal  Hristos a înviat!   ș i r ă spunsul  Adevărat a înviat!,  fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.

11. În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 diminea ț a, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile”, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).

12. Tot în prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor mireni.

13. Prezentele  Îndrumări  completează recomandările Cancelariei Sfântului Sinod din 22 martie 2020  intitulate  Noi măsuri privind slujbele și activitățile sociale bisericești.

14. Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege.

15. Să ne rugăm lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor ca starea aceasta de grea încercare cauzată de pandemia actuală să înceteze cât mai curând!", au anunțat reprezentanții bisericii, potrivit basilica.ro.

Citeste si: Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște? Răspunsul Poliției Române