Pași de urmat privind achiziționarea unei locuințe

,


In articol:

A venit momentul să lași deoparte plata chiriei lunare și să-ți achiziționezi propria locuință? Această etapă a vieții este una decizională și poate fi văzută ca o parte complicată.

Întrucât există multe elemente și pași de urmat de care trebuie să ții cont, am pregătit mai jos un ghid complet care privește achiziționarea unei locuințe. 

1. Documentarea

Documentarea este o etapă importantă a procesului de achiziționare a unei locuințe. Este momentul în care te decizi asupra celor mai bune variante, de la tipul locuinței, avantajele locației și până la contactarea proprietarului. 

Tipul locuinței

În funcție de nevoile și preferințele personale, poți alege dintr-o gamă variată de locuințe: garsoniere, apartamente, penthouse-uri, duplex-uri sau case. Vei putea diferenția apartamentele și garsonierele în funcție de gradul de confort pe care îl oferă:

  • Confort I -  locuință cu o suprafață de peste 30 de mp, decomandată;
  • Confort II- locuință cu o suprafață cuprinsă între 25- 30 de mp, semidecomandată;
  • Confort III- locuință cu o suprafață redusă, de obicei fără hol și fără balcon, nedecomandată. 

Totodată, poți alege între

garsoniere/apartamente semi-finalizate, finalizate sau mobilate și utilate. 

Aceleași elemente sunt observate și la penthouse-uri, duplex-uri sau case. În ceea ce privește casele, în mod special, există mai multe stadii de construcție din care poți alege:

  • Casă la roșu- locuință într-un stadiu incipient de construcție, fiind prezente doar fundația, zidăria, scheletul și scările interioare (unde este cazul).
  • Casa la gri- locuință într-un stadiu avansat de construcție, fiind prezente finisajele exterioare, dar și cele interioare.
  • Casă la alb- locuință finalizată, cu toate finisajele necesare, denumită și “casă la gata”, pregătită pentru a fi mobilată
  • Casă la “la cheie”- locuința finalizată și mobilată
  • Casele, în diferite stadii de construcție, întrunesc diferite avantaje unele față de celelalte. De exemplu, casa la gri aduce un beneficiu financiar inițial mai mare cumpărătorului decât o casă la alb, dar și o mai mare libertate de amenajare pentru acesta. 

2. Alegerea modalității de plată

Achiziționarea unei locuințe poate însemna toate economiile realizate într-o viață. De aceea, o altă etapă importantă este alegerea cu atenție a modalității de plată, după caz a unui credit imobiliar care să-ți satisfacă cerințele financiare. 

În acest caz, există două tipuri de împrumuturi pe care le poți avea în vedere:

  • Credit imobiliar;
  • Programul “Prima Casă”

Diferența dintre cele două tipuri de împrumuturi se referă la plafonul financiar pe care îl poate primi persoana care realizează cererea de împrumut.

În cazul creditului imobiliar, nu există un plafon maxim, putând fi accesat oricând în timpul anului. În cazul programului “Prima Casă”, pot exista două tipuri de plafoane pentru accesarea unor sume de bani pentru achiziționarea unei locuințe. 

Încheierea actelor legale

Ultima etapă în achiziționarea unei locuințe o reprezintă semnarea contractului de vânzare-cumpărare, prin care vânzătorul oferă cumpărătorului toate drepturile asupra proprietății. Acest ultim moment este legalizat în fața unui notar, astfel încât încheierea contractului să se realizeze în condiții optime. 

Odată încheiat contractul de vânzare-cumpărare, cumpărătorul este obligat să-și declare proprietatea la Direcția de Taxe și Impozite, precum și să restabilească contractele cu furnizorii de utilități pe numele său. 

Achiziționarea unei locuințe este un moment decizional important din viața unui om, întrucât este momentul când acesta transpune ideea de “casă” în “acasă”. 

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Doctorul Minune ep 39 rezumat: Adil se poate reface complet! Ce vedem in aceasta seara in ''Doctorul minune'' de la 20:00, pe Kanal D!

PSD și PNL se întrec să plafoneze prețurile la energie, faza din Senat. Apelul pe care îl face Gabriela Firea

BOMBĂ! S-a aflat cine este milionarul cu care a fost căsătorită Oana Cuzino? Are 70 de ani, dar arată de 45. Doar ceasurile lui costă 3 milioane de euro

ZODIAC CHINEZESC Ce animal ești în zodiacul chinezesc după data nașterii

Unde a ajuns animalul rănit și subnutrit, din videoclipul manelistului Dani Mocanu, duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”,

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies