Părerea lui Ludovic Orban despre purtarea măștilor medicale: "Nu poţi să îi fixezi unui cetăţean o obligaţie în condiţiile în care..." De ce nu este de acord cu această măsură?

În timp ce Raed Arafat le-a recomandat românilor să își acopere nasul și gura cu măști medicale sau improvizate, Ludovic Orban nu susține această măsură. Care este explicația?


In articol:

După ce în mai multe zone ale țării s-a luat decizia ca purtarea măștilor să fie obligatorie pentru cetățenii care ies din casă, Ludovic Orban a declarat că nu este de acord cu această măsură, explicând motivele pentru care a adoptat o astfel de poziție.

Citeste si: Cantareata Duffy a fost rapita, drogata si violata in urma cu zece ani. Dezvaluiri cutremuratoare

La începutul pandemiei de coronavirus, autoritățile recomandau purtarea măștilor doar de căte persoanele bolnave, însă acum, la nivel mondial, mai multe țări au schimbat strategia, considerând că acoperirea gurii și nasului ar putea reprezenta o măsură prin care să poată fi prevenită infectarea cu noul coronavirus.

Părerea lui Ludovic Orban despre purtarea măștilor medicale: "Nu poţi să îi fixezi unui cetăţean o obligaţie în condiţiile în care..."

În Galați, Vaslui și Maramureș, autoritățile au decis ca purtarea măștii de protecție să devină obligatorie. Premierul Ludovic Orban a declarat că nu este de acord cu această măsură, având în vedere că măștile medicale sunt foarte greu de găsit în această perioadă.

Citeste si: Coronavirus - Cate teste de diagnosticare Covid-19 se fac in Romania si dupa ce criterii

Premierul a precizat că o astfel de obligație ar putea fi impusă la nivelul țării doar în momentul în care cetățenii ar putea să găsească cu ușurință aceste măști în farmacii.

"Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie care să ofere fiecărui cetăţean posibilitatea de a achiziţiona la preţuri decente, preţuri rezonabile, cantităţile de măşti necesare. Sigur că există această recomandare, dar cine se apucă să impună această obligativitate fără să ofere cetăţenilor posibilitatea de a găsi aceste măşti. Aici improvizaţiile nu cred că fac bine. 

Încercăm să acredităm noi companii pentru a creşte producţia internă de astfel de măşti chirurgicale şi putem impune o astfel de obligaţie atunci când avem o cantitate suficientă, accesibilă pentru cetăţeni. În perioada actuală în care efectiv aceste măşti nu se găsesc şi mai ales şi atunci când se găsesc se găsesc la preţuri foarte mari, nu poţi impune o astfel de obligaţie până nu ai o ofertă similară. Ei dau obligaţiile de a purta măşti oarecum fixând o normă care nu este posibil să fie respectată. Noi la nivelul Guvernului când fixăm o obligaţie, încercăm ca obligaţia respectivă să poată fi pusă în practică, nu poţi să îi fixezi unui cetăţean o obligaţie în condiţiile în care nu îi oferi cetăţeanului posibilitatea de a respecta măsura", a spus Ludovic Orban, potrivit adevarul.ro .

Comentariul premierului vine la scurt timp după ce și Raed Arafat le-a recomandat românilor să poarte măști atunci când ies din case.

Citeste si: Orban, declarații despre vârful epidemiei. „Trebuie să fim în gardă și să nu ne relaxăm”

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate