Papa in Romania 2019. Programul complet al vizite Papei Francisc. Suveranul Pontif va merge si la Blaj, în comunitatea romilor.

,

Biserica Greco-Catolică a început pregătirile pentru evenimentul istoric ce va avea loc în 2 iunie, când Suveranul Pontif, Papa Francisc, va ajunge la Blaj.


In articol:

Pe lângă liturghia şi slujba de beatificare, Papa Francisc va avea o întâlnire şi cu reprezentanţi ai comunităţii de romi din oraş.

Circa 42.000 de pelerini vor avea acces în 2 iunie pe Câmpia Libertăţii din Blaj unde Papa Francisc va oficia Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici. La întâlnirea cu Suveranul Pontif sunt aşteptaţi pelerini din întreaga ţară, din SUA, Canada şi din toată Europa, 700 de preoţi şi 400 de jurnalişti şi tot 400 de persoane consacrate.

Potrivit oficialităţilor, pe Câmpia Libertăţii din Blaj vor fi amplasate 26.000 de scaune. Până în prezent, pentru biletele distribuite gratuit s-au înscris 33.000 de pelerini.

Pentru a avea acces pe Câmpia Libertăţii, aceştia vor trebui să prezinte şi buletinul sau cartea de identitate.

Beatificarea episcopilor greco-catolici, în data de 2 iunie, va însemna recunoaşterea acestor episcopi ca fericiţi, ca persoane aflate lângă Dumnezeu, capabile să mijlocească pentru binele spiritual al fiecăruia dintre noi. Sfântul Pârinte, venind la Blaj, va rosti şi rugăciunea ”Regina Cerului”, pe Câmpia Libertăţii. Sfântul Părinte Papa Francisc rosteşte această rugăciune în fiecare duminică, de la balconul Palatului din Vatican şi rugăciunea este televizată în întreaga lume.

De data aceasta, Sfântul Părinte Papa, împreună cu noi, vom rosti rugăciunea la Blaj, iar în felul acesta Blajul va fi un centru al întregii lumi”, spune părintele vicar general Cristian Barta.

Papa in Romania 2019. Pentru buna desfăşurare a evenimentului, peste 500 de voluntari vor sta la dispoziţie pelerinilor pentru a-i informa şi a le oferi sprijinul necesar în caz de nevoie.

Parcările puse la dispoziţie pelerinilor în municipiul Blaj au fost gândit în aşa fel încât aceştia să parcurgă distanţa pe jos până la Câmpia Libertăţii în cel mult 28 de minute.

În zonă vor fi amplasate spitale mobile, puncte de intervenţie, dar şi ecrane. După slujbă, Papa Francisc va avea o întâlnire simbolică cu o comunitate de romi din oraş.

„Nu în ultimul rând, vizita oficială a Sfântului Părinte la Blaj cuprinde şi o întâlnire cu comunitatea romilor. Trebuie să ştiţi că, încă de la începutul pontificatului său, Sfântul Părinte papa Francisc a manifestat o atenţie deosebită faţă de toate persoanele aflate în dificultate, marginalizate şi a condamnat, în mod repetat, discriminarea persoanei umane.

În particular, de multe ori s-a pronunţat împotriva discriminării la care au fost supuşi, mult timp, romii din Europa. Papa Francisc a subliniat şi a adus în atenţia publică faptul că romii sunt vulnerabili şi că ar trebui ca societatea, în ansamblul ei, să lucreze pentru integrarea şi promovarea lor. Mai mult decât atât, în cadrul unei întâlniri cu romii aflaţi în pelerinaj la Roma în data de 26 octombrie 2015, Suveranul Pontif a subliniat că prejudecăţile trebuie să fie eradicate şi că nimeni nu trebuie să se simtă izolat. Nimeni nu are dreptul să calce în picoare demnitatea şi dreptul celorlalţi. Sfântul Scaun Apostolic al Romei a încurajat, atât la nivel diplomatic, în cadrul structurilor internaţionale unde este reprezentat- la ONU de exemplu, cât şi în cadrul Bisericii Catolice, pastoraţia romilor şi oricum atenţia faţă de persoanele defavorizate, marginalizate sau discriminate. Există la Roma un Consiliu Pontifical pentru Pastoraţia Migranţilor, cu documente care indică efectiv liniile directoare ce trebuie să fie urmate la nivelul Bisericii Catolice în acest sens”, a compeltat reprezentantul Mitropoliei Greco-Catolice.

Părintele vicar general Cristian Barta a mai precizat că accesul în Blaj este deja gândit, cea mai mare distanţă de la cea mai îndepărtată parcare din oraş, până la Câmpia Libertăţii, poate fi parcursă în maximum 25 de minute, pe jos, multe persoane vor putea să-şi parcheze maşinile şi pe unele străzi din Blaj. De asemenea, sunt prevăzute mijloace de transport care vor prelua şi vor conduce pelerinii pe Câmpia Libertăţii.

Vor fi foarte multe puncte de prim-ajutor, spitale mobile, astfel încât, dacă cineva va avea nevoie de ajutorul specializat al medicilor, să-l poată primi imediat. În total, se estimează că la Blaj vor ajunge aproximativ 150.000 de pelerini, din toată ţara şi din străinătate – SUA, Canada, Italia, Franţa, Germania, Austria. Pentru cei care nu vor avea locuri pe Câmpia Libertăţii, vor fi instalate ecrane de mari dimensiuni, pe care vor putea urmări ceremonia.

”Estimarea participării este foarte mare, tocmai de aceea am gândit şi locaţii unde aceste persoane vor fi bine primite, vor fi însoţite, vor fi informate şi ne dorim ca niciun pelerin prezent în Blaj să nu plece fără să-l vadă pe Sfântul Părinte Papa Francisc”, a mai spus Cristian Barta.

Papa in Romania 2019- Programul vizitei

Vineri, 31 mai

11:30 – Aterizare pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Bucureşti

Ceremonia de bun venit

12:00 – Ceremonia oficială de primire, Palatul Cotroceni

Ceremonial militar

Convorbiri tête-à-tête dintre preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Sanctitatea Sa Papa Francisc

13:00- Întâlnire cu autorităţile, societatea civilă şi corpul diplomatic, Palatul Cotroceni

Alocuţiunea Preşedintelui Klaus Iohannis

Discursul Sanctităţii Sale Papa Francisc

15:45 – Întâlnire privată cu Preafericirea Sa, Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

Întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

Discurs al Sanctităţii Sale

Rugăciune „Tatăl Nostru”, alocuţiuni şi cântări pascale, Catedrala Naţională

Salut al Sanctităţii Sale

Sfânta Liturghie, Catedrala Catolică „Sfântul Iosif”

Omilia Sanctităţii Sale

Sâmbătă, 1 iunie 2019

11:20 – Sosire la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc 1

1:45- Sfânta Liturghie, Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc

Omilia Sanctităţii Sale

17:25 – Vizită la Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iaşi

Întâlnire Mariană cu tinerii şi cu familiile, Palatul Culturii din Iaşi

Discurs al Sanctităţii Sale

Duminică, 2 iunie 2019

10:35 – Sosire la Câmpia Libertăţii din Blaj

10:45 – Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici, Câmpia Libertăţii din Blaj

Omilia Sanctităţii Sale; „Regina Coeli”

15:40 – Întâlnire cu comunitatea romă din Blaj

Salut al Sanctităţii Sale

17:00 – Sosirea la Aeroportul Internaţional din Sibiu

17:20 – Ceremonia oficială a plecării

Vezi cele mai noi stiri Kanal D

Sursa: adevarul.ro

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Papa in Romania 2019. Mesajul Papei Francisc, înainte de vizita în România

Parlamentul Moldovei a instituit Starea de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic

Al 3-LEA RAZBOI MONDIAL, sta sa incepa! Rusia, Iran si China manevre comune! NATO si SUA pregatiti sa intervina, APOCALIPSA tot mai aproape

Papa in Romania 2019. Vizita Papei Francisc la Bucuresti - program, cine il primeste si restrictii majore de trafic

Papa în România 2019. Monica Roşu vrea să-i ofere un cadou special Papei Francisc! Faimoasa de la Exatlon a visat mereu să obţină binecuvântarea Suveranului Pontif!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies