Până la ce vârstă cresc băieții

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 23 iul 2022, 10:35

Vârsta până la care cresc băieții nu este una standard. Creșterea în înălțime depinde de mai mulți factori. Iată care sunt aceștia și ce diferențe există între creșterea băieților și cea a fetelor.

Creșterea în înălțime a unui copil reprezintă, de fapt, prelungirea oaselor lungi.

Acestea cresc longitudinal, alături de cartilajul de conjugare diafizo-epifizar sau, pe înțelesul tuturor, cartilajul de creștere. Spre deosebire de fete, băieții pot crește în înălțime până la o vârstă mai înaintată. 

Totul despre creșterea în înălțime a băieților 

Așa cum bănuiați deja, nu există o vârstă standard la care băieții se vor opri din creșterea în înălțime. Cert este că atunci când dezvoltarea unui copil s-a încheiat, cartilajul de creștere

se sudează și astfel, creșterea se oprește. 

Hormonii care sunt responsabili cu creșterea în înălțime funcționează din copilărie și până la finalul pubertății. Tocmai de aceea, orice dereglare a acestor hormoni poate duce la creșteri excesive, iar tinerii pot ajunge la gigantism. 

În general, băieții cresc până în jurul vârstei de 20 de ani, dar sunt cazuri în care procesul durează până la vârsta de 24

de ani. Fetele, în schimb, se opresc din creștere când ajung la 16-17 ani.

Pubertatea în cazul persoanelor de sex masculin începe mai târziu decât în cazul fetelor. Astfel, între 10 şi 13 ani, un băiat este considerat la începutul pubertății, perioadă care se încheie la 18 ani. 

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

În cazul fetelor, pubertatea începe în jurul vârstei de 12 ani, dar puseul de creștere la ele are loc înainte de prima menstruație. După ce au trecut de 12 ani, fetele vor mai crește cu cel mult 2,5 centimetri pe an. 

Până la 16 ani, băieții pot crește chiar și cu 10 centimetri pe an. După aceea, creșterea va fi semnificativ mai mică, cel mult 2 centimetri anual. 

Trucuri pentru a crește în înălțime

Dacă observați că băiatul dumneavoastră nu este suficient de înalt și ați vrea să-i dați o mână de ajutor, trebuie să știți că acest lucru nu este imposibil. 

În primul rând, contează foarte mult activitatea fizică. Astfel, sunt anumite sporturi care îi pot ajuta pe băieți să crească în înălțime și să se dezvolte armonios. 

Momente șocante în Casa iubirii! Andreea Mantea a anunțat cine este concurenta care părăsește emisiunea în Gala de duminică, 12 februarie!

Baschetul este unul dintre aceste sporturi. De asemenea, tinerii pot practica volei sau înot. Și exercițiile de întindere sau de corectare a posturii corporale pot fi utile. Acestea ajută coloana vertebrală, iar creșterile sunt minore, dar contează. 

Obezitatea afectează în mod negativ creșterea unui copil, indiferent de sexul acestuia. Chiar dacă nu vreți să vă lăsați copilul să practice un sport de performanță, mișcarea fizică nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. 

Și alimentația are un rol esențial. Copiii au nevoie de vitamine, minerale, proteine și fibre, pe care le pot obține doar din mâncăruri sănătoase.

 

Taguri:

Raed Arafat a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns acuzațiilor primite în legătură cu tragedia de la Colectiv, demontând informațiile care au circulat și spunând, clar și răspicat, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.