Acneea – o boala care iti afecteaza nu numai pielea ci si starea psihica

Chipurile acneei

Acneea - sau ceea ce in limbaj popular am descrie ca fiind o "inflorescenta" de cosuri de diferite forme si dimensiuni, dureroase sau nedureroase, trecatoare sau deosebit de persistente - este o afectiune a pielii care ascunde de fapt numeroase cauze externe, dar mai ales interne.
Un lucru este cert: cosurile apar si se agraveaza de obicei in momentele cele mai nepotrivite, rasfrangandu-si astfel efectele negative chiar si in planul integrarii sociale. Pentru a putea face fata acestei boli, trebuie sa stim in primul rand cum sa o depistam si care ii sunt cauzele.

Chipurile acneei

Acneea se prezinta sub forma unor variate tipuri de leziuni la nivelul pielii, ce difera in functie de tipologia fiecarui pacient:
Papula – o mica leziune solida, usor ridicata deasupra pielii care, observabila cu ochiul liber, se face si simtita la atingere;
Pustula – o leziune fragila ce contine un amestec de celule albe, celule moarte si bacterii. Se formeaza de obicei peste un folicul sebaceu ce are un fir de par in centru;
Comedon – este foliculul sebaceu plin cu sebum, celule moarte din interiorul folicului, fire de par mici si bacterii. Cand un comedon e deschis se numeste punct negru, deoarece partea de la suprafata pielii este de culoare inchisa datorita continutului de melanina. Un comedon inchis este numit punct alb; acesta apare ca o umflatura colorata sau usor inflamata a pielii;
Nodul – este o leziune in relief ce implica inflamarea mai in adancime a pielii si poate duce la distrugerea tesutului si deci la cicatrici. Nodulii sunt foarte durerosi si nu raspund decat la anumite tratamente;
 Chist – este o leziune ca un sac ce contine celule albe, celule moarte si bacterii. Este mai mare decat o pustula, poate fi foarte inflamat si se intinde pana in adancimea pielii.

Factorii patogeni

Un prim factor ce determina aparitia este cresterea productiei de sebum. Activitatea glandelor sebacee este influentata de hormonii sexuali masculini de origine gonadala si suprarenala. O dereglare hormonala produce deci, la randul ei, o dereglare in secretia de sebum. Un rol la fel de important il joaca flora foliculara microbiana sau, mai exact, toate acele bacterii si fungi nepatogene care se afla in orice conditii la nivelul pielii noastre si in ductul glandelor sebacee. Insa, primul semn detectabil de acnee este productia scazuta de corneocite cu adezivitate intracelulara foarte mare. De aici si aparitia comedoanelor.

Sebumul este un lichid galbui care se elimina prin canalul sebaceu, impregnand stratul cornos al pielii si firul de par. Glandele sebacee sunt prezente pe toata suprafata pielii, unde exista pilozitate, cu exceptia zonelor dintre degete, ale palmelor si talpilor. Reglarea secretiei de sebum este realizata de hormonii androgeni (testosteronul la barbati si androgenii suprarenali la femei).
 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate