O nouă sesiune parlamentară va avea loc miercuri, 1 februarie. Care sunt noile proiecte care urmează să fie lansate în 2023

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 31 oct 2023, 00:10

Parlamentarii vor avea miercuri, 1 februarie, o nouă sesiune parlamentară în care vor discuta despre noile proiecte care îi vizează pe cetățenii români.

Sursa: https://www.pexels.com/

Miercuri, 1 februarie, va avea loc o nouă sesiune parlamentară.

Parlamentarii vor avea miercuri, 1 februarie, o nouă sesiune parlamentară în care vor discuta despre noile proiecte care îi vizează pe cetățenii români.

O nouă sesiunea parlamentară are loc miercuri

Miercuri va avea loc prima sesiune parlamentară din acest an, iar în program se află mai multe proiecte care îi vizează pe români și care ar putea deveni legi în curând.

Conform Constituției, Camera Deputaților şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune are loc în luna februarie şi nu poate depăși sfârșitul lunii iunie, iar cea de-a doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.

Citește și: Scad sau nu pensiile și salariile românilor. Marius Budăi a clarificat situația

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prima sesiune va începe miercuri, așa că, iată care sunt cele mai importante proiecte care vizează cetățenii, în general, și care ar putea deveni legi până în vară.

Noile propuneri ce îi vizează pe șoferi

Codul rutier ar urma să fie modificat, în ceea ce îi privește pe motocicliști. Mai exact, cei ce folosesc mopede, scutere sau motociclete nu vor mai fi obligați, așa cum e acum, să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.

Cei care vor să facă școala de șoferi vor fi nevoiți să învețe să conducă defensiv, dar și modalitățile în care sunt acordate primul ajutor în caz de accident. Aceste lucruri se vor învăța în cadrul pregătirii teoretice, dar și practice pentru obținerea permisului auto.

Noile propuneri pentru venituri

Cumularea pensiei cu salariul bugetarilor va fi total interzisă. Potrivit proiectului bugetarilor le va fi interzis să-și mai cumuleze salariul cu pensia.

Astfel, atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare, bugetarii vor trebui să opteze dacă rămân activi până la 70 de ani (cu acordul angajatorului) sau dacă ies la pensie.

Alocațiile pentru sprijinul familiilor se vor dubla

Pentru încurajarea natalității, s-a propus atât dublarea alocațiilor pe care le primesc familiile cu venituri reduse ce au copii în întreținere, cât și majorarea pragului de venituri de la care se acordă ajutorul de la stat, ceea ce înseamnă că vor exista mai mulți beneficiari ai acestuia decât în prezent.

Persoanele care au grijă de persoanele cu dizabilități vor avea dreptul la 30 de zile de concediu

Lista concediilor medicale la care au dreptul angajații ar urma să fie extinsă, astfel încât să se adauge și unul destinat celor care îngrijesc persoane ce îndeplinesc criterii de încadrare în grad de handicap, ce se află la prima astfel de solicitare. Concediul va putea fi de cel mult 30 de zile și se va acorda doar celor ce au fost angajați cel puțin șase luni în ultimul an.

Citește și: Ce ajutoare sociale vor primi românii din mediile vulnerabile în 2023

Noile propuneri ce îi vizează pe copii

Distrugerea relației cu unul dintre părinți va fi considerată violență

Potrivit noii propuneri legislative, înstrăinarea părintească, care nu este altceva decât împiedicarea sau distrugerea, fără motiv, de cele mai multe ori, pe fondul unui divorț, a relației pe care copilul o are cu celălalt părinte va fi considerată formă a violenței psihologice, iar existența ei va avea o serie de urmări juridice.

Elevii din școlile private ar urma să primească burse

O parte dintre elevii care studiază în școlile private vor putea beneficia și ei de burse de ajutor social. Astfel că, ar urma să beneficieze de burse și elevii care urmează, în mod gratuit, cursurile cu frecvență ale unor școli particulare sau confesionale.

Elevii care provin din familii sărace vor primi vouchere pentru ochelari de vedere

Părinții sau reprezentanții legali ai elevilor aflați în stare de vulnerabilitate materială din învățământul preuniversitar, adică cei ce provin din familii cu venituri mici sau cei ce sunt în plasament, vor putea să ceară un bon valoric pentru controlul oftalmologic al copilului lor și cumpărarea de ochelari de vedere pentru acesta în fiecare an. 

Vârsta pentru consimțământul sexual va crește la 16 ani

Potrivit unui proiect, adoptat deja de Senat,  vârsta minimă privind consimțământul sexual va crește de la 14, cât este în prezent, la 16 ani, iar agresiunea sexuală asupra unui minor va fi abordată separat în Codul penal.

Durata concediilor pentru cei care adoptă un copil va crește

Concediul de care beneficiază persoanele care adoptă un copil ar putea avea, pe viitor, de doi ani, spre deosebire de durata actuală, de doar un an.

Liberele legale

Parlamentarii vor să discute și despre data de 6 ianuarie, respectiv 7 ianuarie, pe care vor să le încadreze în numărul de zile libere legale. Astfel că, se propune ca 6 ianuarie, în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie- Sfântul Ioan- să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber.

Sursă: avocatnet.ro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.