O nouă lege a pensiilor, o nouă formulă de calcul. Cum se calculează pensia și vârsta de pensionare

,
calculator pensii

Cum se calculează pensia și vârsta de pensionare

[Sursa foto: PixaBay]

Pensionarii primesc o nouă veste. Cum se calculează pensia și vârsta de pensionare?


In articol:

Subiectul pensiei este unul de actualitate în permanență. Mulți români vor să afle cum se calculează pensia și media vârstei de pensionare.

Iată când ieși la pensie și care va fi valoarea acesteia!

pensionar

Află când ieși la pensie și care va fi valoarea acesteia!

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Anunț de ultimă oră! Cine urmează să rămână fără pensie specială? Guvernul vrea să facă ordine în sistem

Cum se calculează pensia și vârsta de pensionare

Din anul 2021 intră în vigoare noua lege a pensiilor, iar în baza acesteia se va aplica o nouă formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei.

În acest context, noua lege a pensiilor introduce în formula de calcul a pensiilor noțiunea de punct de referință, care, în 2021, va avea o valoare de 75 de lei, potrivit dcbusiness.ro

Citeste si: Vestea momentului pentru pensionari! S-a votat implementarea cuponului de pensii electronic. Cum se poate obține talonul

Astfel, cuantumul pensiei se stabilește prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință, potrivit formulei de calcul.

Ce este punctul de referință?

Punctul de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie, care este de 1.100 lei în momentul de față, și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25, conform Capital.ro.

„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, este scris în noua lege.

Cum era calculat cuantumul pensiei, anterior adoptării acestei legi?

Înainte să fie adoptată această lege, cuantumul pensiei era calculat prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Citeste si: Ce valoare va avea pensia celor care au lucrat mai puțin de 15 ani? Raluca Turcan a făcut declarații în acest sens

Mai mult, punctajul mediu era identificat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.

Totodată, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat, începând din 2022, scrie sursa menționată.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Vești proaste pentru românii cu credite la bănci. Vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata ratelor. BNR a făcut anunțul

Vești proaste pentru Hagi: Ianis a fost operat și nu mai joacă în acest sezon. Antrenor: 'Absenţa lui este o lovitură mare'

Stirea zilei!  Anunțul bombă despre cazul Caracal! Devastator ce s-a întâmplat acum 

Anunț important pentru profesori! Se majorează salariile cu 16%. De când se aplică

E oficial! Românii vor primi mai mulți bani! S-a publicat în Monitorul Oficial

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies