Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ștefan. Cine își serbează onomastica pe 27 decembrie 2021

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 22 sep 2022, 04:50

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ștefan

Sursa: unsplash

În a treia zi de Crăciun, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, astfel că pe 27 decembrie 2021 este prilej de bucurie în multe case. Iată ce nume se sărbătorec de Sfântul Ștefan și cui trebuie să spui „La mulți ani!”.

Sfântul Ștefan este sărbătorit în fiecare an pe data de 27 decembrie, mai exact în a treia zi de Crăciun. Foarte mulți români și românce poartă acest nume sfânt, astfel că în a treia zi de Crăciun își serbează onomastica. Ce nume se sărbătoresc pe 27 decembrie, de Sfântul Ștefan?

Cine își serbează ziua de nume de Sfântul Ștefan? Numele care se sărbătoresc pe 27 decembrie

Mai bine de 400,000 de români, bărbați și femei, își sărbătoresc ziua de nume pe 27 decembrie 2021, de Sfântul Ștefan. Acest nume este foarte răspândit în România, ceea ce înseamnă că foarte mulți români au motive de sărbătoare în a treia zi de Crăciun. 

De-a lungul timpului, numele de Ștefan a suferit diferite modificări, astfel că au apărut mai multe derivate ale acestuia.

Asta înseamnă că pe 27 decembrie 2021 nu își serbează onomastica doar cei care au primit la botez numele de Ștefan sau Ștefania, ci și românii care poartă numele de Ștefana, Ștefănică, Fane, Fănel, Fănica, Fanache, Fana, Ștefanela, Ștefanos, Istvan, Stephanie sau Fanică.

Citeste si: Ce să dăruiești pe 27 decembrie pentru a avea parte de sănătate și pentru sporul casei. Tradiția care se respectă în a treia zi de Crăciun, de Sfântul Ștefan

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Ștefan, sărbătorit pe 27 decembrie 2021. Care este semnificația numelui Ștefan?

Despre Sfântul Ștefan este cunoscut faptul că a fost primul martir creștin condamnat de autoritățile Iudaice. El a fost numit Arhidiacon, iar pentru că nu a renunțat la credința sa, Sfântul Ștefan a fost omorât cu pietre.

Pe lângă semnificația religioasă a numelui Ștefan, mai există o alta, la fel de importantă.

Din punct de vedere etimologic, numele de Ștefan vine din limba greacă și înseamnă coroana, ghirlanda sau cununa cu care erau încununați învingătorii la diferite competiții. 

Astfel, se spune că cei care au primit la botez numele de Ștefan sau un derivat al acestuia sunt oameni puternici, născuți să fie învingători și care nu renunță niciodată la ceea ce își doresc cu adevărat. Despre cei care poartă acest nume sfânt se crede că sunt puternici, au un caracter aparte, știu să se descurce în orice situație și pun foarte mare accent pe corectitudine.

Citeste si: Rugaciunea catre Sfantul Stefan, care te ajuta sa depasesti cele mai grele incercari ale vietii! Se spune pe 27 decembrie!