Nu mai sunt bani nici pentru iluminarea stradală! Situație critică în România: "Nimeni nu s-a gândit că se poate ajunge aici"

,

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că peste 40 de localități nu mai au bani de salarii și riscă să rămână fără iluminare stradală.


In articol:

"S-a realizat o situație la care nimeni nu se gândea că se poate ajunge cu orașele mici și mijlocii", a precizat președintele executiv al Asociației Orașelor din România, Ionel Chiriță, pentru Mediafax. El a spus că localitățile despre care a vorbit și premierul Ludovic Orban se află în județe ca Harghita, Iași și Dolj.

"Situația este una foarte gravă. Aceste orașe, pe care noi le-am menționat din parcursul anului sunt într-o situație destul de dificilă, adică nu-și pot suporta cheltuielile de funcționare până la sfârșitul anului. În fapt, din aprobarea legii bugetului, noi am sesizat că dacă în cazul comunelor a fost asigurat un buget minim de funcționare de 1.000 de lei pe locuitor pentru oricare din comunele țării, la orașe s-a întâmplat un lucru greu de înțeles, acestea neavând un buget minim de funcționare menționat prin lege. În acest fel, 45 de orașe și cinci municipii au ajuns să aibă un buget minim de funcționare sub 1.000 de lei de locuitor, adică sub oricare din comunele țării", a declarat Ionel Chiriță, citat de RFI.

Reprezentantul AOR a mai precizat că "e vorba de încălzirea școlilor, e vorba de apă, gaze, electricitate, atât în cadrul orașului, cât și în instituții, spital, școală, grădiniță, e vorba de iluminatul public".

ANUNȚ PENSII. Ce măsuri imediate vrea să adopte Ludovic Orban

Premierul desemnat a făcut un anunț legat de măsurile pe care le va lua imediat după numire în funcție, chiar în ziua în care a fost desemnat premier.

Ludovic Orban a declarat că este posibil ca în unele cazuri să fie folosită procedura angajării răspunderii guvernamentale și a menționat că va fi modificat termenul de intrare în vigoare a legii care prevede pensionarea anticipată a unui număr de aproximativ 2.800

de magistraţi.

„Un alt lucru care e din punctul meu de vedere o urgență, sigur că ea poate fi rezolvată de Parlament, dar un guvern legitim poate să rezolve acest lucru, este vorba de pensionarea anticipată a aproape 2.800 de magistrați. Dacă nu se prorogă termenul sau dacă nu se abrogă această prevedere legală, Justiția din România va fi paralizată complet. O mulțime de dosare trebuie luate de la început și există posibilitatea ca liberul acces al cetățeanului la actul de justiție să fie împiedicat.

Este absolut necesar să decidem ce este necesar”, a declarat Ludovic Orban, înainte de votul de învestire.

„Sunt situaţii care reclamă, în cazul în care în dezbaterea parlamentară nu se pot adopta într-un termen, sunt situații în care este posibil să folosim şi procedura angajării răspunderii, cum e o situație pe care am anunțat-o deja și anume prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care prevede pensionarea anticipată a aproximativ 2.800 de magistraţi.

Noi am înaintat un proiect de lege, am cerut procedură de urgență. În cazul în care se va dezbate în procedură de urgență și legea va putea fi adoptată în procedura parlamentară, în mod evident, vom saluta acest lucru. Cerem Parlamentului să dezbată cu celeritate acest proiect legislativ. Dacă nu se va putea adopta prin procedură parlamentară normală, este posibil să angajăm răspunderea”, a mai declarat Ludovic Orban.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Schimbări importante în învățământ! Ministrul Educației a făcut anunțul

DOCUMENT Iar s-a prăbușit vaccinarea: Câți români s-au mai vaccinat cu prima doză, în ultimele 24 de ore

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Horoscop chinezesc noiembrie 2019. Ce mesaj ti-au trimis inteleptii pentru aceasta luna

Vorbitul in somn, care sunt cauzele si ce spune acest lucru despre sanatatea noastra

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies