,,Nu este logic ce se întâmplă. Nu știm ce să facem, încotro să o luăm.’’ Mama unei eleve este disperată. Fiica ei nu a fost repartizată la liceu

Author: Diana Ghita

Mii de elevi nu au fost repartizați la liceu

Sursa: admitere.edu.ro

Peste 1600 de elevi nu au trecut destule opțiuni pe fișa de înscriere la liceu, iar acum aceștia au rămas nerepartizați. De asemenea, mulți dintre ei au optat pentru licee de top, unde se intră cu medii foarte mari, precum 9.95.

Chiar dacă nu s-au prezentat fizic la aviziere, nebunia a început în online încă de dimineață. Părinții și elevii au actualizat încontinuu site-ul Ministerului Educației, iar abia după ora 12:00 a fost postată repartizarea la liceu.

Citește și: Rezultate Admitere Liceu 2023: Vezi AICI la ce liceu ai fost repartizat, în funcție de județ

Mulți părinți sunt revoltați după afișarea repartizării

Peste 111.000 de absolvenți ai clasei a 8-a au fost repartizaţi la liceu. Însă doar 47% au auvut norocul de a intra la prima opţiune bifată în fişa pentru înscriere.

,,Sunt foarte fericită, simt că e momentul anului acesta pentru mine, am intrat la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Bucurelti, la profilul mate-info.’’, a mărturisit Maria Istrate, elevă.

,,Din fericire, la prima opţiune pe care mi-am dorit-o, este si locul unde am ajuns.’’

, susține Dragoș Toma, elev.

,,Mă așteptam să fie mai bine, dar a fost acceptabil. Mi-am pus 30 de opțiuni, am intrat la Petru Rareș.’’, spune o altă elevă, Amalia Blumenfeld.

Însă, 1619 de elevi au rămas pe dinafară. Aceștia nu au fost repartizați la niciun liceu fie din cauză că au avut niște opțiuni nerealiste, fie pe motivul că au bifat prea puține opțiuni, în ciuda recomandărilor Ministerului Educației. Cei mai mulți sunt din judeţele: Covasna, Giurgiu, Alba, Braşov şi Bucureşti.

,,Dintre elevi nerepartizați, 556 au media de admitere mai mare decât 5, 30 peste 8, iar 4 dintre ei au depășit media 9.’’ potrivit observatornews.

,,Au completat un număr insuficient de opțiuni și nu au fost repartizați.’’, declară Florin Lixandu, secretar de stat în Educație.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Tot acesta mai susține că: ,,Avem un număr suficient pentru elevii care nu au prins loc în prima etapă. La liceele de top nu au rămas locuri libere, au fost ocupate 100%. Putem avea surpriza ca anumiți candidați să nu se prezinte. ’’

Părinţii celor nerepartizați sunt în culmea disperării

,,Nu a fost repartizată cu media de 5.15,

însă avem colegă în clasă care cu 5.12 a fost repartizată. Nu este logic ce se întâmplă. Nu știm ce să facem, încotro să o luăm.’’, spune mama unei eleve.

Citește și: Edu.ro repartizare licee 2023: Cea mai mare greșeală pe care trebuie să o eviți când completezi opțiunile

Va avea loc și o a doua etapă de repartizare

,,Este doar vina părinților, pentru că nu completează toate opțiunile. Mi-a dat mesaj o mamică: Am pus 106. Am spus ca sunt 250, 280. De ce nu le-ați completat pe toate?’’ susține Iulian Cristache, de la Federația Părinților

Mediile de admitere la liceele de top au înregistrat o creștere considerabilă, la nivel național, în ciuda așteptărilor părinților de a vedea scăderi, având în vedere că admiterea s-a realizat, anul acesta, doar pe baza notelor obținute la Evaluarea Națională. Cea mai mică medie de admitere la profilul mate-info bilingv, la Colegiul Sava din București, este 9.95, iar în topul liceelor, după ultima medie de admitere, se situează Colegiul Tudor Vianu, cu media 9.70.

,,Suntem primul liceu de informatică din ţară. Promovabilitate la BAC de 100 la sută, pentru faptul că avem foarte mulți olimpici naționali și anul acesta 6 internaționali.’’ arată Claudia Anghel, directoare la Colegiul Tudor Vianu.

Anul acesta, la un liceu din Bucureşti, ultima medie cu care s-a intrat a fost 2.75. Pentru etapa a doua de înscriere, care începe pe 7 august, aproximativ 8 mii de locuri au mai rămas dispnibile la liceu şi alte 18 mii la școlile profesionale.

Citește și: Broșură Admitere Liceu 2023: Cum poți afla online mediile de admitere pentru fiecare liceu în parte?