Noua lege a Educației! Sorin Cîmpeanu anunță noi schimbări la nivel educațional pentru copiii cu nevoi speciale

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 18 iul 2022, 12:51

Sorin Cîmpeanu promite noi schimbări la nivel educațional

Sursa: Facebook: Sorin Mihai Cimpeanu

Sorin Cîmpeanu susține că sistemul educațional din România va avea parte de și mai multe schimbări. Acestea se vor materializa prin intermediul noii legi a Educației, iar principalii elevi care vor avea de câștigat sunt cei care au nevoi speciale.

Sorin Cîmpeanu promite că elevii vor avea parte de noi schimbări în ceea ce privește sistemul educațional datorită noii legi a Educației.

Principalii elevi care vor avea cel mai mult de câștigat vor fi cei care au nevoi speciale.

Ce schimbări promite Sorin Cîmpeanu?

Conform proiectului aflat în dezbatere publică, elevii care sunt internați vor putea avea parte de educație chiar în spital. Pentru ca acest lucru să fie posibil, se va înființa Centrul Național pentru Educație Inclusivă.

Deoarece proiectul este abia la început, atât elevii, cât și profesorii urmează să beneficieze de o perioadă de instruire.

Cu toate acestea, ceea ce este cel mai important este că serviciile acestea vor fi gratuite.

„În primul rând, va trebui să coordoneze procesul de incluziune în învăţământul de masă al copiilor cu nevoi speciale care, acum, sunt în şcoli speciale şi, pe de altă parte, să pregătească profesorii, nu doar cei care sunt specializaţi pe psihopedagogie specială, ci toţi profesorii din sistemul de învăţământ să lucreze cu copiii cu nevoi speciale care deja sunt în învăţământul de masă şi pentru care profesorii nu au fost niciodată pregătiţi.

Foarte puţini au avut parte de programe de formare şi de perfecţionare pe psihopedagogie specială, de specializare pe anumite deficienţe, să-şi poată ajuta elevii în procesul de incluziune şi de dezvoltare a competenţelor.

Citeste si: Elevii vor primi burse de mii de lei. Sorin Cîmpeanu vine cu noi schimbări în rândul sistemului preuniversitar

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Cameră-resursă pentru educaţie specială  înseamnă un spaţiu în care copiii cu nevoi speciale, cu anumite deficienţe, tulburări de învăţare pot să îşi desfăşoare activităţile în afara clasei, a colectivului în care sunt integraţi şi unde au, evident, resurse specifice, sunt şi camere senzoriale, de exemplu, unde copiii se pot linişti, copiii cu autism pot fi duşi pentru a se linişti, pentru a-şi reveni şi pentru a putea, ulterior, să revină acasă şi să îşi continue activităţile”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu susține că, pentru moment, se întâmpină anumite dificultăți

Sorin Cîmpeanu a mai mărturisit că datoria Ministerului Educației va fi aceea de a găsi atât personal specializat, cât și o modalitate prin care poate face aceste investiții.

„Acum avem foarte puţine, avem doar în centrele şcolare de educaţie incluzivă, nu ştiu să existe în alte şcoli, deşi este o investiţie minimă, de câteva mii de euro pentru a crea un spaţiu în care aceşti copii să se simtă în siguranţă şi să poată să-şi revină dintr-o criză pe care ar avea-o sau dintr-un moment în care tulburarea se manifestă mai puternic.

Vești bune pentru români! Cetățenii ar putea primi ajutor financiar pentru facturi sub formă de vouchere. De ce sumă ar beneficia

Citeste si: Școlile profesionale se desființează, iar elevii vor trebui să se înscrie la liceele profesionale

România nu are suficienţi psihopedagogi. Încercările noastre începând de anul trecut de a găsi resursa umană astfel încât să avem în fiecare şcoală un consilier şcolar, un psihopedagog special nu au fost încununate de succes, pentru că nu există pe piaţă resursa umană.

Am prevăzut o perioadă de cinci ani de tranziţie în care colegii din sistemul de învăţământ se pot specializa pe acest domeniu, timp în care sperăm ca şi universităţile să ni se alăture eforturilor de a forma consilieri şcolari şi psihopedagogi, astfel încât să putem acoperi necesarul pe piaţă. S-a spus de multe ori că nu există resursă umană, pentru că nu există ofertă pe piaţă, acum oferta există, vor exista locuri de muncă în fiecare şcoală din România, deci sperăm să se dezvolte şi resursa umană”, a spus ministrul pentru news.ro, relatează romaniatv.net.

 


„Nu cred că le-am umilit nici pe ele pentru rating. Pur și simplu, așa s-a întâmplat”. Ce părere are Adriana Bahmuțeanu despre momentele în care a folosit cuvinte dure la adresa unor persoane publice

Adriana Bahmuțeanu, în perioada în care a lucrat în televiziune, a avut contact cu mai multe persoane. Cu unele dintre ele, aceasta nu a reușit să lucreze așa cum și-a dorit, motiv pentru care, în unele situații, a reacționat verbal mai violent.

Cookies