Noi reguli pentru obținerea actelor de identitate: Nu vor avea voie să fie înregistrate mai mult de zece persoane la o singură adresă

Author: Cristina Mocanu

Regulile pentru obținerea actelor de identitate urmează să fie modificate din nou.

Sursa: https://www.pexels.com/

Regulile pentru obținerea actelor de identitate urmează să fie modificate din nou.

Noi reguli urmează să fie stabilite pentru obținerea actelor de identitate. La

aceiași adresă nu vor mai avea voie să fie înregistrate mai mult de zece persoane.

Urmează să fie stabilite noi reguli pentru obținerea actelor de identitate

Regulile stabilite pentru obținerea actelor de identitate urmează să se modifice din nou, conform unui proiect de lege adoptat miercuri, 8 februarie, de către senatori, astfel încât la aceeași adresă să nu se mai poată înregistra oricâte persoane, ca acum, ci maximum zece.

De asemenea, cel ce găzduiește o persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care, de fapt, locuiește va fi obligat nu să anunțe poliția, ca acum, ci să meargă împreună cu respectiva persoană la evidența persoanelor, pentru a-și da consimțământul de a o lua în spațiu.

Citește și: Regulile pentru eliberarea cărților de identitate se vor modifica. Urmează să fie prezentate mai puține documente

Un nou proiect de lege a fost adoptat miercuri de senatori. Mai exact, Proiectul legislativ de la Senat vizează modificarea și completarea  OUG nr. 97/2005  privind evidența, domiciliul, reședința şi actele de identitate ale cetățenilor români.

Astfel că, în OUG nr. 97/2005 se va introduce o prevedere care stabilește că “nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Național de Evidență a Persoanelor - n.

red.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”.

Vor face excepție de la această regulă persoanele fizice care nu posedă act de identitate și sunt internate sau primite spre îngrijire ori găzduire în instituții de ocrotire/ centre de servicii sociale sau în centre educative.

Viitoarea lege mai stabilește că persoana ce găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv timp de 15 zile are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu.

Excepție vor face persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.

Citește și: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”

OUG 97/2005 prevede că "persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul".

Regulile stabilite au apărut odată cu publicarea oficială a OG 12/2023.

Proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților,   promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

Noi reguli pentru eliberarea cărților de identitate

Pentru eliberarea cărților de identitate, indiferent dacă sunt electronice sau normale, urmează să fie modificate mai multe reguli, potrivit unei ordonanțe apărute săptămâna trecută.

Mai exact din vară, de când au anunțat reprezentanții autorităților că se va extinde, la nivel național, emiterea de cărți electronice de identitate (acum se emit doar în județul Cluj), la eliberarea actelor de identitate, anumite informații vor fi preluate din sistemele informatice ale autorităților, cetățenii nemaifiind obligați, ca acum, să mai prezinte anumite acte (certificat de căsătorie, actele casei etc.).

Citește și: Se schimbă buletinele de identitate ale românilor! Ordonanța de Urgență a fost aprobată de Guvern

Virgil Ianțu a împlinit 52 de ani. Ce surpriză i-a făcut logodnica sa

Potrivit  OG 12/2023, act normativ apărut marți, se modifică, de fapt, OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul stabilirii unui mecanism prin care se conectează sistemele de evidență pe care Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) le gestionează, respectiv Sistemul Național Informatic pentru Evidența Persoanelor și Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă.

De asemenea, sistemul DGEP va fi conectat și cu alte sisteme, de exemplu, cel gestionat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), astfel încât să se preia automat cât mai multe informații despre cetățeni, iar aceștia să nu mai fie nevoiți, la eliberarea actelor de identitate, să prezinte toate actele care sunt acum necesare.

Sursă: avocatnet.ro