Cazier judiciar online 2023. Pașii pentru obținerea certificatului de cazier judiciar electronic

Author: Amalia Georgescu

Pașii pentru obținerea cazierului judiciar electronic 

Sursa: captura MAI

Începând cu luna februarie 2023, cazierul judiciar poate fi obținut și online. Iată de unde trebuie descărcat și cum trebuie să procedeze cei care au nevoie de acest act.

Ministerul de Interne a anunțat că de la 1 februarie 2023, românii pot solicita cazierul judiciar online. Nu se vor plăti taxe, iar documentul va fi eliberat imediat, urmând câțiva pași simpli. Cum trebuie să procedeze cei care vor să descarce online certificatul de cazier judiciar?

Cazier judiciar online. De unde se descarcă documentul? 

Persoanele care au nevoie de cazier judiciar trebuie să știe că din februarie

2023 pot descărca acest document online. Ministerul de Interne a precizat că acest lucru este posibil prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.gov.ro. Cazierul judiciar se eliberează gratuit, astfel că nu este nevoie ca românii să achite taxe suplimentare pentru obținerea documentului. În ceea ce privește semnătura de pe cazierele judiciare, aceste acte sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice. Pentru moment, doar românii care nu au fapte înscrise în cazierul judiciar pot obține
online documentul, însă autoritățile spun că se fac eforturi pentru ca toți cetățenii să poată obțină cât mai curând acest document în mediul online. 

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat că autoritățile au făcut eforturi pentru ca aceste documente să poată fi obținute online.

„Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat.

(...) O să-l vedeți disponibil de mâine (n.r 1 februarie 2023), dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopți, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament. Şi iată, reușim să livrăm exact ceea ce am promis: ca, din 1 februarie, cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat”, a precizat Sebastian Burduja.

Citește și: Impozit locuințe 2023: Cum poți să plătești online impozitul pentru apartament pentru a beneficia de reducerea taxei?

Citește și: Soțul lui Emily Burghelea a dat de înțeles că urmează să devină iar părinți

Cum se obține certificatul de cazier judiciar electronic? 

Cazierul judiciar electronic poate fi obținut accesând platforma www.ghiseul.ro.  După accesarea acestei platforme, românii vor fi îndrumați către o altă platformă, mai exact HUB.MAI.GOV.RO, urmând ca acolo să completeze o cerere tip. 

Persoanele care nu sunt înregistrate pe ghiseul.ro pot accesa direct HUB.MAI.GOV.RO.

După accesarea acestor platforme, cei care vor să obțină certificatul de cazier judiciar trebuie să completeze un formular. Ministerul Afacerilor Interne a precizat că pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, solicitanții se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghișeu al MAI care oferă servicii publice. Acest lucru nu mai este necesar în cazul celor care solicită cazierul judiciar pe www.ghiseul.ro.  

După ce contul le este validat, cei care își doresc să intre în posesia cazierului judiciar trebuie să acceseze secțiunea „servicii”. Apoi trebuie să prezinte motivul pentru care solicită acest document, să trimită cererea cu datele de stare civilă, iar apoi certificatul va fi emis electronic. 

Autoritățile au precizat că aceste documente sunt valabile 6 luni de la data emiterii. 

Acte necesare eliberare pasaport simplu electronic 2019. Conditii si proceduri

Câte persoane au descărcat până acum certificatul de cazier judiciar electronic? 

În prima zi în care a fost posibilă obținerea certificatului de cazier judiciar electronic, autoritățile au precizat că peste 2,600 de persoane au obținut online acest document. 

„Peste 2.600 de cetățeni au obținut certificate de cazier, on-line, în primele ore de funcționare a platformei hub.mai.gov.ro.  Din această dimineață și până la ora 15.00, pe platforma dedicată eliberării certificatelor de cazier și-au făcut cont 3.590 de persoane.  3.284 dintre acestea și-au activat contul pe hub.mai.gov. ro prin intermediul GHISEUL.RO și 132 au mers la secțiile de poliție pentru confirmarea identității.  2605 dintre ei au solicitat și obținut, din fața calculatorului, certificatul de cazier judiciar.”, a precizat Ministerul Afacerilor Interne. 

Citește și: Buletin cu CIP: De când devin obligatorii și cum pot fi obținute? Anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Interne și de Direcția de Evidență a Populației

 


A venit momentul ca Robert să o confrunte pe Mihaela, care a avut cameră roșie cu Laurențiu. Este Robert gelos pe Laurențiu?