Nicolae Ciucă: "Sute de facturi au fost introduse în sistem în prima zi de aplicare opțională e-Factura"

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 02 ian 2023, 00:15

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că au fost introduse în sistemul național de facturare electronică primele sute de facturi.

Nicolae Ciucă anunță un pas important către digitalizarea economiei. Vineri, 1 aprilie, a fost prima zi de aplicare opțională e-Factura în relația firmelor cu partenerii de afaceri. De la 1 iulie, sistemul devine obligatoriu.

Citeste si: Cum schimbă scumpirea gazului și a curentului electric piața imobiliară! Ce case au început să caute românii

Nicolae Ciucă: "Sute de facturi au fost introduse în sistem în prima zi de aplicare opțională e-Factura"

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a precizat că apreciază efortul Ministerului Finanțelor și  ANAF  pentru „acest pas important către digitalizarea economiei”.

Citeste si: Vești proaste pentru românii care au credite ipotecare și de consum! Cât de mult vor crește ratele la bănci

„Primele sute de facturi au fost introduse astăzi în sistemul național de facturare electronică, în prima zi de aplicare opțională e-Factura în relația firmelor cu partenerii de afaceri.

Apreciez efortul Ministerului Finanțelor și ANAF pentru acest pas important către digitalizarea economiei. Vor avea în continuare sprijinul meu, în calitate de prim-ministru, pentru următoarea etapă, când transmiterea facturilor în sistem electronic devine obligatorie începând cu 1 iulie 2022, precum și pentru implementarea sistemului informatic de monitorizare a transporturilor de bunuri pe teritoriul României, Radarul Mărfurilor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aceste două proiecte reprezintă mai mult decât reforme incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, ele sunt esențiale în relația mediului de afaceri cu administrația publică.

Modernizarea și digitalizarea relației statului cu mediul de business vor conduce la reducerea birocrației, creșterea interacțiunii între firme și autorități, scăderea cheltuielilor publice, colectarea mai multor fonduri la buget și, implicit, resurse mai multe pentru investiții în beneficiul cetățenilor și pentru proiecte sociale.

România are nevoie de o viziune integrată care să valorifice fondurile naționale și europene pentru finanțarea unui mix de măsuri de sprijinire a categoriilor sociale vulnerabile și de susținere a investițiilor care generează creștere economică și modernizare”, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit informații transmise de Guvernul României pe Facebook.

Ministerul Finanțelor anunță că face pași importanți pentru digitalizare

De asemenea, Ministerul Finanțelor anunță că face pași importanți pentru a îmbunătăți relația dintre mediul de afaceri și digitalizare, într-o încercare a lupta cu evaziunea fiscală.

Astfel, sistemul de facturare electronică pe relaţia Business to Business (B2B) este disponibil începând de astăzi, 1 aprilie. Potrivit informațiilor oficiale, sistemul funcționează în parametri programaţi.

Citeste si: Tichete sociale: Guvernul oferă vouchere de 30 şi 50 de euro. Cine sunt beneficiarii

„Sistemul de facturare electronică pe relaţia Business to Business (B2B) este disponibil şi funcţionează în parametri programaţi, începând de astăzi, 1 aprilie, iar primele sute de facturi au fost deja introduse în sistem. Ministerul Finanţelor continuă demersurile în vederea eficientizării colectării impozitelor şi taxelor, cu accent pe prevenirea, combaterea evaziunii fiscale precum şi îmbunătăţirea gradului de colectare a TVA”, a informat ministerul