Nicolae Ciucă anunță pensii mai mari cu 15%. Premierul României, decizie de ultim moment

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 oct 2022, 14:41

Nicolae Ciucă anunță pensii mai mari cu 15%. Premierul României, decizie de ultim moment

Sursa: Istock

După ce, pentru mai multe săptămâni, liderii au spus că românii vor avea pensii mai mari cu 10% sau cu 11%, Nicolae Ciucă vine cu vești și mai bune și anunță o majorare cu 15%.

Nicolae Ciucă susține că pensiile românilor trebuie să crească suficient de mult cât să îi mai scape pe beneficiari de povara inflației, motiv pentru care s-a decis o majorare cu 15%.

Românii vor primi pensii cu 15% mai mari

Nicolae Ciucă anunță că trebuie ca bugetul pe anul 2022 să fie prognozat și este nevoie, de asemenea, și de valoarea nominală a PIB-ului.

„Domnul preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră.

Citeste si: Ajutor înmormântare 2022. Ce valoare are după majorare și care sunt actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces

Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, a spus Nicolae Ciucă, în cadrul unei conferințe de presă.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

PNL a cerut o creștere a pensiilor cu 15%

Deși PNL nu avea de gând să mărească pensiile românilor, PSD a făcut această propunere, iar Marius Budăi, ministrul Muncii, a cerut ca majorarea să fie în jurul valorii de 10%, cel mult 11%.

În cele din urmă, PNL a acceptat majorarea pensiilor.

Deoarece inflația se apropie de 16%, o majorare de 15% a părut pentru PNL a fi o alegere mai bună decât una de aproximativ 11%.

Ionuț Stroe a declarat, la România TV, că Nicolae Ciucă cere ca pensiile să fie mărite și caută tot felul de variante prin care majorarea să poată avea loc.

Cine beneficiază de a 13-a pensie în 2023. Câți bani în plus și ce ajutoare financiare se acordă pensionarilor?

„Din păcate, momentul când se anunţă public creşteri şi se avansează procente, unii strigă public, politicianism. Când se spune că această creştere trebuie să fie în directă relaţie cu posibilităţile bugetare, se spune că nu vor creşte pensiile.

Citeste si: Vouchere Sociale 2022: Când intră pe card banii pentru tranșa a treia

Eu pot să vă spun că în momentul de faţă, premierul îşi doreşte şi tot timpul a susţinut că pensiile trebuie să crească şi se caută soluţii ca această majorare să fie cât mai aproape de rata inflaţiei. Trebuie să existe o corelare între rata inflaţiei şi creşterea pensiilor. Bineînţeles, ţinându-se cont şi de această limită în care poate fi sustenabilă această creştere de la bugetul de stat”, a mărturisit acesta.

 


Singuri pe marginea prăpastiei otrăvite! Localnicii satului blestemat din Munții Apuseni au fost obligați să își lase în urmă casele și să se mute tot mai sus! Iată povestea tulburătoare a soților Dumitraș!

Echipa emisiunii Asta-i România a ajuns în Munții Apuseni, în locul în care odată se afla satul Geamăna, care a fost înghit de apa otrăvită, provenită de la cariera de cupru.

Cookies