Motivul pentru care scafandrii au întârziat două ore în cazul microbuzului căzut în Dunăre. Explicațiile lui Raed Arafat: „Nu fac nimic...”

Autor: Diana Ghita

Scafandrii au întârziat în cazul microbuzului căzut în Dunăre

Sursa: ISU Mehedinți

Un grav accident rutier petrecut în dimineața zilei de luni, 14 aprilie 2025, pe Drumul Național 6, între localitățile Orșova și Drobeta-Turnu Severin, a scos la iveală o problemă majoră: absența echipelor de scafandri în județul Mehedinți, deși acesta se află pe malul Dunării.

În urma accidentului din Mehedinț i, un microbuz a ajuns în Dunăre, iar autoritățile au fost nevoite să apeleze la sprijinul salvatorilor dintr-un județ vecin. Deși a fost declanșat imediat Planul Roșu de Intervenție, acțiunea de salvare a fost serios întârziată.

Cum explică Raed Arafat întârzierea scafandrilor în cazul microbuzului căzut în Dunăre 

La fața locului nu se aflau scafandri disponibili, astfel că echipajele de intervenție au așteptat aproape două ore până la sosirea colegilor din Caraș-Severin.

Între timp, căutările s-au desfășurat superficial, cu ajutorul unei bărci pescărești și al unei ambarcațiuni aparținând Poliției de Frontieră, potrivit știrileprotv. Zona a fost supravegheată și din aer, cu sprijinul unui elicopter. Această întârziere a generat numeroase întrebări privind capacitatea de răspuns a județului Mehedinți în situații de urgență acvatice.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat dificultățile întâmpinate în organizarea unor echipe de scafandri eficiente în fiecare județ: „În Mehedinți, din păcate, nu sunt scafandri, există pe ștat, dar nu sunt angajați scafandri, lipsesc scafandrii.

E greu să creăm echipe de scafandri în fiecare județ, 1-2 scafandri nu fac nimic. Ca să se scufunde, trebuie să aibă patru scafandri la fața locului”.

Citește și: BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Carmen Harra, despre Săptămâna Luminată și Papa Francisc. Ce înseamnă, de fapt, această perioadă: “Nu moare, trăiește în veșnicie, pentru eternitate.”

Cum a ajuns microbuzul să se scufunde în Dunăre

Eforturile de identificare a vehiculului scufundat au fost încununate de succes după sosirea scafandrilor. Microbuzul a fost localizat sub apă, la o adâncime de peste 12 metri, într-o zonă cu vizibilitate redusă. În interiorul acestuia a fost găsită o victimă, conform informațiilor furnizate de autorități. „Nu avem informația că în acest autovehicul ar fi și alți pasageri”,

a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți.

Conform Centrului INFOTRAFIC al Poliției Române, accidentul s-a produs în momentul în care șoferul microbuzului ar fi încercat să evite o coliziune cu un autoturism, pierzând controlul direcției și părăsind carosabilul. Vehiculul s-a răsturnat și a căzut în Dunăre, în apropierea viaductului Bahna.

Citește și: Primele imagini cu microbuzul care a căzut în Dunăre! Șoferul a fost găsit mort

Din cauza operațiunilor de recuperare, traficul în zonă a fost complet blocat pe durata intervenției. Adâncimea mare a apei în acel punct – de peste 12 metri – a complicat suplimentar procesul de recuperare a vehiculului. Autoritățile nu au oferit încă informații clare privind identitatea victimei sau eventuali alți pasageri care s-ar fi putut afla în microbuz. Ancheta privind circumstanțele exacte ale accidentului este în desfășurare.