Moşii de Toamnă 2019 sau Sâmbătă Morților. Cum se face pomenirea la biserica

,

Moşii de Toamnă sau Sâmbăta Morților, prilej de pomenire a sufletelor celor dragi plecaţi dintre noi, pica anul acesta pe 2 noiembrie.


In articol:

Moşii de Toamnă 2019 sau Sâmbătă Morților. Cum se face pomenirea în Sâmbăta Morților

Întâi de toate, să ţinem minte să ne trezim în ziua în care sunt pomeniți Moșii de Toamnă în zori: nu se cade să ajungem la biserică “la spartul târgului”, când preotul binecuvântează pomenile.

Trebuie să ajungem destul de devreme ca să ne închinăm în linişte la icoane înainte de a începe Sfânta Liturghie, care precede întotdeauna slujba de pomenire a morţilor şi la care e bine să fim prezenţi.

Înainte să înceapă liturghia îi vom da preotului, la uşa altarului, pomelnicul cu numele morţilor şi cu o lumânare aprinsă.

Moşii de Toamnă 2019. Ce punem în coș în Sâmbăta Morților

Tradiția spune că la biserică cea mai practică soluţie este să venim cu o sticlă mică de vin, de 500 ml, şi o colivă care vor sfinţi vinul şi bucatele abundente de acasă, înainte de a fi împărţite.

Dacă vrem să dăm pachete şi în biserică, să aibă dimensiuni rezonabile, ca să nu trebuiască să le înghesuim pe sub mesele cu pomeni, după cum se mai vede pe ici-pe colo.

Coliva se face din grâu fiert şi se îndulceşte cu miere sau zahăr. Cel mai bine este să se ia, la biserică, o colivă mică, într-un vas mai adânc şi cu un capac bine închis, pe care îl scoatem când începe slujba. Pe colivioara aceasta se aşază Sfânta Cruce şi se ornează cu bombonele colorate, care închipuie frumuseţea faptelor bune pe care răposatul/răposata le-a lăsat ca mărturie în lumea aceasta.
Este foarte practic să aducem şi mici cantităţi de colivă, în păhărele din plastic, pe care le vom împărţi, la sfârşitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.

Colacul poate fi, de asemenea, de dimensiuni rezonabile, nu cât roata carului. Mai practice sunt prescurile, care ocupă loc mai puţin.

citeste mai mult pe libertatea

Citeste si: Rugăciunea săptămânii 28 octombrie – 3 noiembrie! Sfântul Arhanghel Mihail te păzește de rele

Citeste si: Sfânta Parascheva- Rugăciunea care face minuni

Citeste si: Rugăciune vindecare boală. Rugă puternică pentru sănătate

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Wow! Ce cadou i-a facut Culita Sterp lui Iancu de la Puterea dragostei, de ziua lui

Gerul se instalează în țară: -32 grade în Maramureș

S-a născut în Spania, dintr-o mama româncă și tată marocan. A fost abandonată într-un orfelinat, dar soarta a făcut să fie repatriată. Așa a ajuns în România, unde un cuplu...

Ucidere din culpa. Mario Iorgulescu a fost informat oficial ca este anchetat in Romania

Actrița Ema Vețean a încetat din viață la 38 de ani. Organele ei vor salva cinci vieti

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies