Moșii de iarnă: Ce trebuie să includă pachetele pe care le dai de pomană?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 07 feb 2023, 09:36

Ce trebuie să includă pachetele pe care le dai de pomană de Moșii de Iarnă

Sursa: ziarullumina.ro

Moșii de iarnă pică în 2023 pe data de 18 februarie. Ce e bine să dai de pomană în Sâmbăta Morților?

Moșii de iarnă 2023 sau Sâmbăta Morților pică pe data de

18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui. În ziua Moșilor de iarnă, creștinii fac colivă și dau de pomană pachete cu alimente sfințite de preot pentru sufletele celor adormiți. 

Citește și: Moșii de iarnă 2023 pică în acest an pe 18 februarie. Pe de dată au loc Moșii de primăvară 2023?

Moșii de iarnă 2023. Ce e bine să faci de Sâmbăta Morților 

Moșii de Iarnă 2023. Ca în fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, credincioşii aduc la Biserică ofrande pentru sufletele celor dragi. 

Ziua Moșilor de iarnă reprezintă, pentru românii creștin ortodocși, un prilej de aducere amintere, de cinstire și de pomenire a sufletelor celor care au plecat din această lume.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă toți credincioșii de Moșii de Iarnă 2023, dar și în toate sâmbetele de pomenire a morților este să meargă la Biserică, la Sfânta Liturghie și să ofere

ceva de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile.

De Moșii de Iarnă, creștinii duc la biserică, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colaci, o sticlă cu vin, dar și pachete cu alimente. 

Citește și: Rețetă de colivă pentru Moșii de Iarnă 2023: Greșeala pe care trebuie să o eviți când faci pomenirea morților

Ce se pune în pachetele care se dau de pomană de Sâmbăta Morților 

Această zi de pomenire a morților mai este cunoscută și ca Moșii de piftii sau Sâmbăta piftiilor, de aceea credincioșii pun în pachetele pe care le dau de pomană de Moșii de iarnă și piftie. 

Citește și: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a sinucis: „El avea probleme”

Pachetele care se împart în Sâmbăta Morților conțin sarmale, friptură, plăcintă, brânzeturi, piftie, vin, colivă, colaci și fructe. Aceste pachete se dau de pomană pentru sufletele celor adormiți alături de o lumânare aprinsă. 

Piftiile se dau cu tot cu vasul în care s-au pregătit, iar ce rămâne neîmpărțit și nemâncat se aruncă a doua zi, pentru a nu suferi de friguri sau tremurături în restul anului. 

De Moșii de Iarnă 2023 nu se dă de pomană alcool, cu excepția vinului care se duce la biserică pentru a fi sființit și nici țigări! 

Potrivit obiceiurilor și tradițiilor, în Sâmbăta Morților sau de Moșii de Iarnă, este bine să oferim persoanelor nevoiașe poamană caldă, deoarece aburul și mirosul merindelor ajung astfel la cei care au plecat din lumea aceasta. 

Imediat după slujba de la Biserică care se oficiază în Sâmbăta Morților, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora. 

Ce nu ai voie să faci de Moșii de Iarnă 2023

Potrivit tradiției populare, de Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților nu se spală rufe și nu se face nicio altă activitate care ar putea „să murdărească”. 

De Moșii de Iarnă, zi care mai este denumită și Sâmbăta Morților, nu se spală rufe, nu se mătură și nici nu se aruncă gunoiul. Potrivit superstițiilor, toate aceste activități sunt interzise deoarece se spune că praful se ridică în ochii celor răposaţi sau se aşază pe mâncarea care li se dă drept ofrandă, odată cu apa murdară rezultată de la spălat. 

 

 

Când și de ce nu se consumă oțet în Postul Paștelui 2023? Alimente interzise în Postul Mare

 

 

 

 


Radu, foc și pară după întâlnirea cu Cristina, în camera roșie! „Niciodată nu lasă nimic de la ea!” Iată ce replici acide și-au spus cei doi foști iubiți și cum s-a încheiat dialogul lor!